Nyheter

– Befriende at paven kritiserer kristenadjektiver

Pave Frans er «allergisk» mot å bruke uttrykk som «autentisk kristen», sa han i tale til kommunikasjonsenheten i Vatikanet.

– Jeg synes det er befriende at paven gjør dette. Det viser at dette ikke bare er et problem i nordisk luthersk sammenheng, men i hele kristenheten, sier Merete Thomassen, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo.

Hun mener uttrykket «autentisk kristen» samsvarer mye med det som i norsk setting ofte kalles personlig eller bekjennende kristen.

– Vi har lang tradisjon for å skille mellom et A-lag og B-lag av kristne, både i vår egen og andre kirker. Derfor er det sannsynligvis dette Frans prøver å adressere, sier Thomassen.

Unødvendig

Paven holdt tale til Vatikanets kommunikasjonsenhet tidligere denne uken. Et av temaene hans var at han advarte mot å bruke adjektiver ukritisk, og særlig utsagn som «dette er autentisk kristent», «dette er sant kristent», eller «en liten, autentisk kirke».

– Jeg er allergisk mot disse ordene: «liten, men autentisk». Hvis noe er autentisk, er det ikke nødvendig å si det.

Paven mente at kirken og tiden har falt inn i adjektiv- og adverb-kulturen og glemt styrken i substantivene. Han sa at den som skal kommunisere, må forstå tyngden i substantivene som reflekterer en virkelighet. Da er det unødvendig å sukre det man sier med spesielle adjektiver eller adverb.

– Hvorfor si autentisk kristent? Det er kristent! sa paven.

Nytt ideal

Thomassen mener paven med talen sin også peker på det å være autentisk er blitt et høyt ideal.

– Hva er det å være autentisk? Uansett livssyn er det et godt og betimelig spørsmål.

Thomassen mener pavens tale også er en respons til at kristne til alle tider har prøvd å skille mellom de som er «mer» eller «riktigere» kristne enn andre.

– Jeg er helt enig med paven, det er ikke mulig å sette skiller ved hjelp av adjektiver og begreper som autentisk, bekjennende eller personlig kristen. Kristen er kristen. Kristen er ikke et adjektiv som kan gradbøyes. Enten er man kristen, eller så er man det ikke, sier Thomassen.

La være å omvende

Paven advarte i talen også mot å kommunisere på en måte som prøver å omvende folk, og sa at det ikke er kristent.

– Benedikt XVI sa dette veldig klart: «Kirken vokser ikke gjennom å skulle omvende folk, men ved å være noe som folk trekkes til», og det skjer gjennom å være vitner. Og slik må vår kommunikasjon være. Hvis dere ønsker å kommunisere bare én sannhet uten godhet og skjønnhet: Slutt, ikke gjør det. Hvis dere ønsker å kommunisere en sannhet mer eller mindre, men uten å involvere dere selv, uten å bevitne den sannheten med deres eget liv, med deres eget kjøtt og blod: Slutt, ikke gjør det. I alle ting vi gjør, ligger det alltid en signatur som vitner om noe. Kristne er vitner, sa paven.

LES MER:

• Min tro: – Det er ikke bibelsk kristendom som er i kirka nå. Det er humanisme

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter