Klima

Kritisk tale fra paven blant lutfattige gassere

Én million mennesker møtte opp da pave Frans holdt messe med kritisk budskap i hovedstaden Antananarivo på Madagaskar.

Det var det første pavebesøket i den lutfattige øystaten siden pave Johannes Paul II var der for 30 år siden, med en voldsom oppmerksomhet og frammøte for å se og høre den første paven fra det globale sør.

Veier var utbedret og utvidet, slitte fasader var fikset opp, og et enormt og imponerende parkanlegg var bygget i Soamandrakizay, der pave Frans søndag talte for en forsamling på anslagsvis en million mennesker.

LES MER: Risikofylt jakt på Madagaskars korrupte elite

Privilegier og korrupsjon

Der fikk de høre en pave med et like krystallklart som kritsk budskap: Han fordømte det han kalte en klankultur med privilegier og korrupsjon, som gjør det mulig for et lite fåtall å leve i rikdom og velstand, mens det store flertallet vansmekter i ødeleggende fattigdom.

– Fattigdom er ikke uunngåelig, understreket paven, som insisterer på at de fattige fortjener verdighet og jobber.

LES OGSÅ: Katolikkene vokser sterkt i Afrika

Besøkte tre land

Besøket på Madagaskar var andre stopp på en ukelang Afrika-turné til Mosambik, Madagaskar og Mauritius, tre afrikanske land som også har det til felles at de jevnlig rammes hardt av stormer og sykloner.

Derfor benyttet den miljøengasjerte pave Frans anledningen ikke bare til å ta opp den globale ulikheten som framtrer så tydelig på det afrikanske kontinentet, men også til å rope et klimavarsko.

I en tale til lokale myndigheter, deriblant president Andry Rajoelina, utfordret paven deres eget ansvar for miljøødeleggelser som truer både klima og naturmangfold:

– Deres vakre øy Madagaskar er rik på biologisk mangfold av planter og dyr, men likevel er denne skatten spesielt truet av en kraftig avskoging, som noen tjener penger på.

LES OGSÅ: Rajoelina vant etter omstridt valg

Rovdrift på uerstattelig natur

Paven uttrykte bekymring for branner, avskoging og ulovlig jakt som herjer regnskoger og naturreservater, en rovdrift på natur som «svekker et naturmangfold som setter i fare framtiden for landet og for kloden, vårt felles hjem».

Madagaskar har et unikt biologisk mangfold. Rundt 80 prosent av flora og fauna er endemiske, det vil si at de finnes kun på denne øya utenfor sørøstkysten av det afrikanske fastlandet. Nærmere tusen arter regnes nå som utrydningstruede.

Den unike naturskatten svekkes i takt med at landet årlig taper rundt 200.000 hektar skog. Ifølge analyser fra Global Forest Watch, basert på satellittbilder fra NASA, har Madagaskar tapt over en femtedel av sitt totale skogareal bare siden tusenårsskiftet. Forsetter trenden, kan mesteparten av den gassiske regnskogen være tapt innen 2040.

LES MER: Klimatopp ber Norge la oljen ligge

Vanstyre og fattigdom

Like sterkt som klimabudskapet, var pavens ord om den urettferdige fordelingen som holder så mange mennesker nede i nød og elendighet. På politisk turbulente og vanstyrte Madagaskar, med rundt 26 millioner innbyggere, må ni av ti klare seg for mindre enn to dollar om dagen, ifølge Verdensbanken. Kronisk underernæring blant barn brer om seg, mer enn halvparten av de unge går uten arbeid, og forventet levealder er knappe 66 år, 17 færre leveår enn i Norge.

Etter skarpe advarsler om eliter som beriker seg gjennom privilegier, favorisering og korrupsjon, avsluttet pave Frans friluftsmessen foran en million gassere med å si:

– Når vi ser hvor mange menn, kvinner, unge og barn som lider i den ytterste nød – dette er ikke en del av Guds plan!

LES OGSÅ: Lovpriser pavens miljøprogram

Håndsrekning i slummen

Etter søndagens messe dro paven til et av de største sosiale prosjektene for å hjelpe de fattigste fra slummen i den gassiske hovedstaden, ledet av misjonæren Fader Pedro Opeka (71).

Argentinskfødte Opeka studerte i sin tid teologi under den nåværende paven, og har i flere tiår brukt kreftene på hjelpeorganisasjonen Akamasoa, som har bygget tusenvis av nye boliger, et hundretall skoler, flere helseklinikker og skaffet et lite utkomme for titusener av ekstremt fattige.

---

Tre land

  • Pave Frans startet en ukelang reise til tre afrikanske land i Mosambik onsdag for en knapp uke siden.
  • På Mosambik snakket om den skjøre fredsprosessen i landet. Han avsluttet besøket fredag med utendørsmesse på Zimpeto-stadionet i hovedstaden Maputo.
  • Paven kom til øystaten Madagaskar lørdag. Der la han i tillegg til temaer som miljøødeleggelser, korrupsjon og fattigdom, også vekt på religiøs brobygging og sameksistens.
  • Paven avslutter i dag sin afrikanske rundreise på den lille øystaten Mauritius i det indiske hav.

---

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Klima