Anfous jobber for den kirkelig baserte organisasjonen Kairos Palestine i Ramallah på Vestbredden. Hun mener at det israelske valget setter enda en spiker i kisten for den palestinske statsdrømmen, selv om det er høyst usikkert om en svekket statsminister Benjamin Netanyahu får bli sittende ved makten.
– Valget gav ingen endring av betydning. Det er den samme høyresiden som dominerer, med samme undertrykkende politikk overfor palestinerne. En ren sentrum-venstre-regjering kunne gitt en viss bedring, men mangelen på israelske protester mot løftene fra Netanyahu om å annektere alle bosetninger og den landbruksmessig viktige Jordandalen, illustrerer hvor ille det er blitt, sier Anfous.
LES MER: Ultraortodokse på sidelinjen?
Statsdrømmen som svant
Hun mener USA under president Donald Trump har bidratt sterkt til at tostatsløsningen ligger død i overskuelig framtid. Likevel gir hun ikke opp håpet om at hennes tre år gamle datter en gang kan få oppleve en palestinsk stat.
– Det er det vi jobber for, og vi må beholde håpet. Som vi sier: «Existence is resistance». Vi er nødt til å yte ikkevoldelig motstand mot okkupasjonsmakten, og vi må jobbe for økt palestinsk engasjement og samhold, sier den kristne 31-åringen.
Kairos Palestine støtter boikott av israelske varer, også varer som er produsert utenom de okkuperte områdene, men har ikke sluttet seg til den omstridte bevegelsen for boikott, desinvesteringer og sanksjoner (BDS).
– Jeg ber ikke om vold eller at noen skal dø, men om at vi må kunne benytte boikott og andre ikkevoldelige virkemidler mot en okkupasjonsmakt som fratar oss helt grunnleggende rettigheter. Boikott har økende internasjonal støtte, og vi ser på de sterke reaksjonene fra Israel at dette er et fryktet tiltak.
LES MER: Suksessbedrift flyttet fra Vestbredden
Svakt palestinsk lederskap
Sama Anfous sier at et flertall av palestinerne er politisk resignerte og mest opptatt av å gjøre det beste ut av en ofte vanskelig hverdag. Hun mener det palestinske lederskapet må ta sin del av skylden for manglende engasjement i kampen for eget land.
– Mange ser ikke noe håp og har mistet troen på all politikk, inklusive det palestinske lederskapet. De har ikke stilt til valg siden 2005, og er splittet mellom den Fatah-dominerte Vestbredden og Hamas-kontrollerte Gaza. Det eneste som nytter er å stå sammen, og folk må få velge sine ledere gjennom demokratiske valg, sier Anfous.
Kritikken rammer også den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, som nå er på norgesbesøk. Anfous mener selvstyremyndighetene er svekket ikke bare av mangelen på demokratisk legitimitet, men også av korrupsjon og misbruk av bistandsmidler fra det internasjonale samfunnet.
LES MER: Amnesty: Knebler palestinske stemmer
Kristen utflytting
Nå ser den journalistutdannete aktivisten håp i den unge generasjonen. Selv arbeider hun for å aktivisere og engasjere tenåringer og skape møteplasser mellom unge kristne og muslimer, blant annet i palestinske flyktningleirer, der hun lærer dem hvordan de publiserer sine historier på sosiale medier.
Anfous er med i prosessen med å skrive et «nytt» Kairos-dokument, der unge senere i høst vil levere et supplement til dokumentet fra 2009 (se faktaboks).
Hun synes det er trist at så mange kristne palestinere fortsatt forlater palestinske områder:
– I Betlehem var det 85 prosent kristne før 1948. Nå utgjør de bare 2 prosent. Vi er bare 45.000 kristne igjen i Palestina, bare 1 prosent av befolkningen. Jeg forstår at mange som har muligheten drar for å slippe okkupasjon, trakassering og undertrykkelse, men oppfordrer alle til å bli værende og engasjere seg mer i det palestinske samfunnslivet, sier Sama Anfous i Kairos Palestine.
---
Kirkeuke for fred
- Kirkeuka for fred ble til etter initiativ fra kirkene i Palestina, som bad den verdensvide kirken om solidaritet i kampen for en rettferdig fred i Palestina og Israel. Kirkenes Verdensråd oppfordrer kirker over hele verden til å markere Kirkeuka.
- I år er det ti år siden Kairosdokumentet fra palestinske kirkeledere ble lansert, som et opprop fra kristne palestinere om livet under okkupasjon. Kirkelederne tar til orde for boikott som et fredelig virkemiddel for å nå fram med palestinernes sak, inklusive økonomisk boikott av alt som produseres som en del av okkupasjonen.
---