Nyheter

Vi trenger flere dårlige feminister – i likestillingens navn

Kampen for likestilling er for viktig til å overlates til bare de gode feministene.

«Mange feminister som er aktive i mediene i dag, undertrykker menn, blir provosert av alt, har syke meninger og prioriterer kvinner over menn.»

Utsagnet kommer fra en 16-åring ved Mysen videregående skole. I den nye NRK- serien «F-ordet» er skolen arena for et eksperiment: Skuespiller og aktivist Ulrikke Falch vil ha hele skolen til å innse at de er feminister.

Mange av elevene er enige i at de er opptatt av likestilling. Men feminist? Nei, det er vanskelig å stå inne for.

Feministeliten

Bare 4 av 10 norske ungdommer kaller seg for feminister, viser en undersøkelse NRK har gjennomført. I tillegg mener 3 av 10 gutter i alderen 16 til 19 år at likestillinga i Norge har gått for langt.

Selv om det er teknisk umulig å bli for likestilte, er det kanskje ikke så rart at mange ikke vil være feminister. Vi har tross alt en statsråd som snakker nedsettende om «feministeliten», som om det skulle være en eksklusiv kvinneklubb.

Dagens 16-åringer ønsker seg neppe tilbake til et mer tradisjonelt kjønnsrollemønster. Og gjennom sine besøk på skolen prøver Falch å vise at feminisme ikke bare handler om å kjempe for kvinners rettigheter, men om å jobbe for at like mulighet for begge kjønn: At gutter kan velge helsefag og at jenter føler seg velkommen på byggfag. At jenter skal slippe å bli kalt hore, og at det skal være greit for gutter å snakke om følelser.

Dårlig feminist

Da Roxanne Gay var i 20-åra, ville ikke den amerikanske skribenten kalle seg feminist. Hun var ikke som dem: Militante, politisk korrekte, mannehatende, humørløse kvinner.

I 2014 ga hun ut essaysamlinga Bad feminist, der hun tar til orde for å omfavne feministbegrepet selv om du ikke føler at du er feminist nok til å forsvare det. Det er mye som gjør henne til en dårlig feminist, hevder hun selv:

Hun liker å høre på musikk med kvinneundertrykkende tekst, selv om hun ble provosert av budskapet i låta. Hun spiller dum når en mann kommer og skal reparere noe i huset hennes for at han skal føle seg macho. Hun barberer leggene, faker orgasmer hvis hun blir utålmodig, elsker rosa og leser motemagasiner helt uironisk.

Samtidig kjemper hun mot kvinnehat, undertrykking, vold mot kvinner og skjønnhetsidealer og for likelønn og like muligheter for alle. Så i stedet for å unngå å bruke begrepet, har det blitt et poeng for Roxanne Gay å gå foran som en feminist som ikke nødvendigvis får til alt.

«Jeg er en dårlig feminist. Men jeg vil heller være det enn å ikke være feminist», skriver hun.

Begrepet

Det er nok en grunn til at NRK har gitt serien tittelen «F-ordet», som om det skulle være snakk om et skjellsord. Serien tar likevel aldri ordentlig tak i bruken av selve begrepet. Siden Ulrikke Falch insisterer på at elevene bør kunne kalle seg feminister, bør hun også kunne begrunne hvorfor akkurat dette begrepet er viktig.

I siste episode er hun inne på noe – at å være feminist er å anerkjenne alle som har gått foran og tatt kampene som gjør at vi i dag faktisk er et av verdens mest likestilte land. Men det utdypes ikke nærmere.

Det viser seg også at de motvillige elevene på Mysen videregående skole tror de må være som Ulrikke Falch for å kunne bruke betegnelsen: Høyrøstede, frittalende og et levende eksempel. Hun blir et ideal det er vanskelig for andre å leve opp til.

Vendepunktet kommer når Falch får hjelp av andre feminister, både kvinner og menn, til å vise at feminister verken er like eller enige i alt, bortsett fra det helt sentrale: Like rettigheter for alle, uavhengig av kjønn.

Perfekt

«Jeg prøver ikke å være et eksempel. Jeg prøver ikke å være perfekt», skriver feministen Roxanne Gay, som nekter å plasseres på en feminist-pidestall. For det er vanskelig å være et godt feministisk forbilde. Det er mye du bør mislike, kjempe mot og styre unna, mange ting du kan og bør hisse deg opp over. Det kan være både slitsomt og vanskelig i lengden.

Ulrikke Falch merka det selv da hun fikk en kjæreste kjent fra skandale-realityserien Ex on the Beach, og folk mente det ikke lot seg forene med å være feminist.

Er du en dårlig feminist dersom du etterlyser flere dårlige feminister? Ikke så lenge det fører til at flere tør å bruke begrepet. Kampen for likestilling er for viktig til å bare overlates til de gode.

LES OGSÅ:

Cia Maria Martinsen var feminist, sosialist og ateist. Nå er hun feminist, sosialist og mormon.

Vi trenger flere skrekkelige kvinnemennesker på TV.

I alle verdens religioner finnes kvinner som utfordrer kjønnsrollene og krever mer plass. – Folk syns alltid de er «feil», selv når man mener det er på tide med likestilling, sier dekan Aud Tønnessen.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter