Nyheter

Innstilt som ny KrFU-leder

Edel-Marie Haukland er innstilt som ny KrFU-leder når Martine Tønnessen gir seg. Hun får med seg sin motkandidat som første nestleder.

Edel-Marie Haukland (22) er innstilt som ny leder for Kristelig Folkepartis Ungdom. Det kommer fram i innstillingen fra valgkomiteen som ble offentliggjort fredag.

– Jeg er veldig takknemlig for tilliten fra valgkomiteen og er klar til å lede organisasjonen i en spennende tid, hvis landsmøtet ønsker det. Etter et utfordrende år for partiet er jeg mer enn klar for å bygge organisasjon og sørge for at KrFUs radikale politikk på nestekjærlighet og forvalteransvar kommer til syne i regjeringen, sier Haukland i en pressemelding fra organisasjonen.

Motkandidat som nestleder

Hun får hvis innstillingen går gjennom med seg Hadle Bjuland som 1. nestleder og Eline Kunzendorf som 2. nestleder.

Bjuland var en av tre kandidater som stilte seg disponible for ledervervet i vår, sammen med Haukland og Vegard Heldal. Heldal har siden dette trukket seg som kandidat, slik at kun Bjuland og Haukland gjensto. Valgkomiteen ønsker altså at det blir Haukland som tar over som leder når Martine Tønnessen gir seg etter landsmøtet i høst.

Simen Bondevik er blant de nye sentralstyremedlemmene som er innstilt.

Rød KrFU-er

KrFU har hatt et opprivende år, blant annet på grunn av veivalget i moderpartiet KrF som splittet dem. KrFU-leder Martine Tønnessen var blant dem som ville samarbeide med høyresidepartiene, og landsmøtet i ungdomspartiet endte med å gå inn for det. 47 stemte for, 33 mot. Ungdomspartiet var altså sterkt uenige.

Haukland var en av KrFU-erne som tok til orde for at moderpartiet skulle følge daværende leder Knut Arild Hareides råd og søke et sentrum-venstresamarbeid. Slik gikk det ikke. Hennes motkandidat Bjuland tilhørte selv blå side.

I mai sa Haukland til Vårt Land at den nye KrFU-leder må bygge organisasjonen etter et opprivende år.

– Ja. Det blir veldig viktig. Å samle, være inkluderende og jobbe med organisasjon blir viktig, men vi er jo her for politikken sin del. Vi må vise at fordi vi sitter i regjering kan vi få gjennom viktige KrFU-saker. Vi må være både konstruktive og utfordre på det som er viktig for oss, sa hun.

Går av

Hun skrøt også veldig av nåværende KrFU-leder Martine Tønnessen, selv om de sto på hver sin side under veivalget.

– Martine har vært et veldig godt forbilde for meg gjennom hele høsten og vinteren som har vært. Selv om vi har vært uenige har vi snakket veldig godt sammen. Å ha henne som forbilde har vært veldig lærerikt for meg, jeg er veldig glad i henne. Hun har ledet organisasjonen strålende gjennom ganske tøffe perioder, sa hun.

Landsmøtet i KrFU arrangeres 18.-20. oktober, og der skal det blant annet velges ny ledertrio. Martine Tønnessen varslet tidlig i år at hun ikke ønsket gjenvalg.

Her er hele innstillingen fra valgkomiteen:

Valgkomiteens innstilling til sentralstyre i KrFU 2019/2020:

Leder: Edel-Marie Haukland (velges for ett år)

1. nestleder: Hadle Rasmus Bjuland (velges for ett år)

2. nestleder: Eline Kunzendorf (velges for to år)

Sentralstyremedlem: Mikal Valland Nordli (velges for to år)

Sentralstyremedlem: Simen Bondevik (velges for ett år)

1. vara: Kamilla Synnøve Nandrup Pettersen (velges for ett år)

2. vara: Oddbjørn Nørstrud (velges for ett år)

Emma Løvaas Akyeampong og Ellen Johanne Weydahl ble begge valgt for to år i 2018 og er derfor ikke på valg i år.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter