Nyheter

Valget som endrer Norge

De etablerte partiene og regjeringspartiene gikk tilbake. De små partiene og protestpartiene gikk fram. – Et veldig spesielt valg, sier valgforsker Bernt Aardal.

Bernt Aardal mener årets valg er et annerledesvalg i Norge. I løpet av valgnatten viste det seg at meningsmålingene i stor grad slo til – det ble både rekordoppslutning og bunnivå for flere partier denne kvelden.

– Det er blitt et veldig uvanlig eller spesielt valg ved at det er kommet nye partier opp – Bompengepartiet kom fra intet i de fleste kommuner. Det slo ikke så mye ut nasjonalt, men når de har såpass oppslutning som de har i en del store byer er det veldig spesielt, sier han.

Fra triumfen til Høyre-utbryterne i «Hvaler Styrbord» til de tunge nasjonale trendene – her er valgoversikten

Annerledeslandet

I tillegg til at valget skilte seg ut ved at de mindre etablerte partiene gjorde det bedre enn normalt, skiller det seg også ut i internasjonal sammenheng.

I land etter land i Europa går partier på ytre høyre kant fram og kanaliserer en misnøye mot eliter, mot befolkningsendringer og fanger opp sentrum/periferikonflikt. I Norge er det ikke slik.

– Det er litt interessant, det. Internasjonalt er det en tendens til at ytre høyre-partier som går fram som en følge av innvandringsmotstand og frykt for islam. I en del land er dette koblet med en by/land-konflikt. De som er på landsbygda reagerer mer på dette. Men i Norge kanaliseres en del av by/land-konflikten utenom det man ville forbundet med den partifamilien i Europa, der man nok kan si at Frp hører til. De fanger i Norge ikke opp den den periferikonflikten, slik man kan si at andre lignende partier i Europa gjør, sier Aardal.

• LES MER: «Det må gjøre vondt for Ropstad og Bollestad at de tapte så mye på hjemmebane»

Tydelighet

Partiene som har vunnet har hatt et tydelig budskap og et tydelig engasjement i enkeltsaker.

– Det er på snakk om en kanalisering av bekymring og uro hos folk. At de signaliserer at de ikke er fornøyd med politikken til partiene de har stemt på tidligere. Det er en grei del av måten vårt system fungerer på. Det er et protestvalg i den forstand at mindre partier med tydeligere budskap får stemmene, sier Aardal.

LES OGSÅ: Lokalt gjennombrudd for Partiet De Kristne

To av valgkveldens tapere var Venstre og KrF.

– Sentrumspartiene er litt fornøyde på én måte, fordi det ikke ble så dårlig som noen målinger kunne tyde på. Samtidig er dette både for Venstre og KrF i nærheten av den farlige firepartigrensen, så de kan ikke vise til at de har tjent noe på å gå i regjering. Det er et interessant poeng, sier Aardal.

LES FLERE SAKER OM VALGET:

Slik vil Bondevik og Bondevik gjenreise KrF

Sp vant med velgerprotest

«Unge velgere vil kreve en større vilje til å utvikle en reell grønn økonomi enn dagens Ap har turt»

«Arbeiderpartiet og Høyre forsto ikke styrken i de store protestbevegelsene»

Valgforsker: Kan gå mot regjeringsskifte

---

Valget 2019

  • I korte trekk kan valgvinnerne oppsummeres som MDG og Senterpartiet. Begge gjorde sitt beste lokalvalg gjennom tidene. Partiet Rødt gjorde også et godt valg, og fikk samme andel av stemmene som Venstre.
  • Valgets store tapere er Arbeiderpartiet, Høyre og Venstre. KrF gjør også sitt dårligste lokalvalg noensinne - de har aldri som et nasjonalt parti landet under fem prosent i kommunevalg.
  • Av partiene som ellers havner i «Andre»-kategorien har blant annet Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) gjort et godt valg og havner på vippen flere steder i landet. Demokratenes brakvalg i Kristiansand sikrer vekst også nasjonalt for partiet.

---

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter