FØLG VÅRT LANDS VALGSTUDIO DIREKTE

Rundt klokka 23 i kveld har Senterpartiet 16 prosentpoengs oppslutning på NRKs prognoser. Dermed har de gått fram 7.6 prosentpoeng og er en av valgets seierherrer.

– Gratulerer med det beste valget i partiets historie, sa en storfornøyd Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum fra talerstolen.

Vedum pratet om valgkampen rundtom i Norge og om hvor viktig det er å lytte til folk. Senterpartiets leder sa til de 2.500 menneskene som ligger an til å bli folkevalgte, at det var viktig at de husket at de er valgt av folket.

– Det har vært en enorm dugnadsinnsats. Det er tid for nærhet, og for å se folk, slo Vedum fast.

LES OGSÅ: Slik stjal Sp stemmer fra andre parti – ikke minst KrF

Protestvalg

– Senterpartiet har lykkes i å fornye den eldste motsetningen i norsk politikk, nemlig spennet mellom sentrum og periferien. De har vært kjempegode til å fornye den aksen i dette valget, sier valgforsker Svein Erik Tuastad ved universitetet i Stavanger.

Han mener det særlig er Høyres effektiviseringspolitikk som har fått velgerne til å trekke til urnene og stemme Sp – i protest.

– Når man effektiviserer og moderniserer ved å slå sammen kommuner, taper de lokale tilbudene. Senterpartiet har vært gode til å vise at effektiviseringen har noen omkostninger, sier han.

– Er dette et protestvalg?

– Ja, det vil jeg si. Det er en protest mot den rådende styringsideologien og tanken om at større enheter skal være så bra.

SE VALGRESULTATET DER DU BOR

– Spytter Ap ut

Mens Sp og MDG gjør brakvalg, ligger Arbeiderpartiet an til å gjøre tidenes dårligste kommunevalg. Tuastad tror velgerflukten handler om at Arbeiderpartiet ikke har vært tydelige i sakene som har preget årets valgkamp, som sentralisering, miljø og innvandring. Han illustrerer velgerflukten med et bibelsitat:

– Bibelen sier: Vær varm eller vær kald, men ikke vær lunken, da spytter jeg deg ut av min munn. Ap har vært lunkne i alle de viktige sakene i dette valget. Når debatten er polarisert, og du er lunken, ja da spytter velgerne deg ut, sier han.

Stemninga sto i taket på Senterpartiets valgvake i Oslo da prognosetallene ble presentert. En av dem som jublet var Anne Beathe Tvinnereim, andre nestleder i partiet.

– Hvordan opplever du dette?

– Over all forventning. Vi hadde som mål å gjøre det beste lokalvalget i partiets historie. Nå tangerer vi det med god margin.

LES OGSÅ: KrF-toppene nedstemt på valgvaken

– Takket være dere og MDG gjør sentrumspartiene det godt – hva betyr det for sentrumspolitikken de neste årene?

– Det betyr mye. Vi ser at styringspartiene Høyre og Arbeiderpartiet har tviholdt på sine mantra. Nå kan sentrumspartiene trekke dem i modererende retning og ha fokus på andre saker enn det vi tradisjonelt har sett. Vi har vært alternativet som har snakket klarest om desentralisering. Når vi gjør et så godt valg, tror jeg det er et utslag av at folk er lei av sentralisering, sier Anne Beathe Tvinnereim.