Nyheter

Justisminister Kallmyr vegrer seg mot gebyrkutt – mener 10.500 er et fornuftig nivå

Solberg-regjeringen lover å sette ned gebyret for familiegjenforening. Frps justisminister Jøran Kallmyr sier det må bli et statsbudsjettspørsmål.

– Hvorfor er gebyret for å søke om familiegjenforening satt så høyt som 10.500 kroner?

Spørsmålet stilles av Venstres Guri Melby – og hun sendte det til Frps justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr da Vårt Land sist uke fortalte at dagens gebyr for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn da det ble innført i 2002.

Frp-statsråden svarer at 10.500 kroner er det det koster statlige instanser å behandle en søknad om å få familiemedlemmer til landet:

– Satsen på 10.500 kroner for en søknad om familieinnvandring reflekterer de samlede kostnadene knyttet til å behandle en slik sak for de involverte forvaltningsinstansene, utenriksstasjoner, politiet og Utlendingsdirektoratet, forklarer Kallmyr i svarbrevet.

LES MER: Gebyr økt fra 600 til 10.500 kroner

Lovnad fra Høyre, Frp, Venstre, KrF

I det skriftlige spørsmålet til regjeringskollegaen minner også Melby Kallmyr om at de sammen skal innfri en lovnad:

– Og når vil justisministeren følge opp følgende punkt fra Granavolden-erklæringa: «Redusere gebyr ved familiegjenforening for personer med flyktningstatus?»

Lovnaden kom først inn i Jeløya-erklæringen fra 2018, for så å bli gjentatt i Granavolden-erklæringen fra januar i år.

Statens subsidierer

Justis- og innvandringsminister Kallmyr svarer at barn er fritatt for familiegjenforeningsgebyr. Skal så staten redusere dagens gebyr på 10.500 kroner for voksne, så vil det «medføre en ytterligere subsidiering fra skattebetalerne, og vil derfor eventuelt måtte vurderes og følges opp i budsjettsammenheng».

Altså må gebyrkutt tas i statsbudsjettet, og sees i sammenheng med andre justeringer.

LES MER: Røde Kors: Dropp gebyret

FN-refs til Norge

Vårt Land fortalte nylig at gebyret har økt kraftig siden det ble innført i 2002, av daværende kommunalminister Erna Solberg (H) og Bondevik II. Ved oppstarten var det på kun 600 kroner. 17 år senere er det høynet til 10.500 kroner. Siste oppjustering fant sted i fjor.

I august gikk FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) ut og kritiserte Norge for å ha verdens høyeste gebyr for familiegjenforening:

– Det er uoverstigelige hindringer og barrierer som en flyktning møter i en søknadsprosess om familiegjenforening i Norge, sa Olivia Mocanasu, juridisk rådgiver i UNHCR.

Til sammenligning krever Sverige kun 1.500 svenske kroner for voksne og 750 kroner for barn for å behandle familiegjenforeningssøknader.

Svart arbeid

Vårt Land har snakket med flere organisasjoner som hjelper flyktninger som får opphold i Norge:

– Våre klienter forteller oss at nettopp ankomne flyktninger må ty til svart arbeid eller dyre forbrukslån for å betale gebyret innen fristen på seks måneder. Gebyret hemmer derfor integreringen, ­sier Jakob Røen Mohus i Juss-Buss, som er en juridisk hjelpetjeneste som yter gratis rettshjelp.

– Vi møter mange flyktninger som har måttet låne penger til gebyret av lånehaier, for de har ingen andre alternativ, forteller seniorrådgiver Naghmeh Gorgin Norges Røde Kors.

LES MER: FN med hard dom over Norge

Mangler inntekt

Venstres Guri Melby minner også statsråd Kallmyr om at «nylig ankomne flyktninger har som hovedregel ikke inntekt, og de fleste vil derfor ha store problemer med å betale et slikt gebyr».

Familiegjenforening representerer en stor, årlig innvandring til Norge. Tall Vårt Land har hentet fra Utlendingsdirektoratet forteller at i ­perioden 2014–2018 kom det 64.622 ­personer til Norge som følgje av familiegjenforening. Mange er ektefeller og barn til flyktninger som får opphold i Norge.

---

Innvandring

  • Tall Vårt Land har hentet fra Utlendingsdirektoratet forteller at i perioden 2014–2018 kom det 64.622 innvandrere til Norge som følge av familiegjenforening:

  • 2014: 11.078

  • 2015: 12.592

  • 2016: 15.580

  • 2017: 14.432

  • 2018: 10.940

  • Gruppen ektefelle er størst med 32.482 menn og kvinner, dernest kom det 24.266 barn, resten er foreldre eller andre nære slektninger.

---

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter