Nyheter

Knutby-pastor kan være fri om to år

Påtalemyndighet har nå med på tidsbestemt straff for den livstidsdømte pastoren.

Påtalemyndigheten i Sverige har gått med på tidsbestemt straff for den tidligere frikirkepastoren, som ble dømt til livstid i 2004. Det skriver den svenske avisen Aftonbladet.

Helge Iversen – tidligere Helge Fossmo – ble dømt for medvirkning til drap på kona, Alexandra Fossmo (23), og for to drapsforsøk. Dette er en av Sveriges mest omtalte kriminalsaker. Åsa Waldau, som ble kalt «Kristi brud» av den drapsdømte pastoren Helge Fossmo, var en av frontfigurene i Knutby-menigheten.

– Vi har fått opplyst at aktor har endret sitt syn, og tillater tidsbestemt straff, som jeg har gått inn for, sier Fossmos advokat, Anton Strand til avisa.

LES MER: «Kristi brud» tiltalt

Gjentagelsesfare

Argumentene for endringen er at en utredning fra Rättsmedicinalverket i Sverige konkluderer med at det er «mindre trolig at han kommer til å begå alvorlige lovbrudd» om har slippes fri. Derimot er det fremdeles en risiko for at Helge Fossmo kan «manipulere og bedra sine omgivelser for å oppnå fordeler», skriver Aftonbladet.

Iversen/Fossmo ble dømt for en intens, målrettet og langvarig påvirkning av barnepiken Sara Svensson til å utføre drapet og drapsforsøket.

LES MER: Forteller om livet med «Kristi brud»

Ute om to år

Fossmos advokat kommer til å begjære at straffen settes til 25 år, eller til den tiden retten finner passende. Aktor krever 28 år.

Når straffelengden er bestemt, blir man normalt løslatt når to tredjedeler av straffene er sonet.

– Det innebærer at min klient kan være ute om drøyt to år, sier Strand til Expressen.

---

Knutby-saken

  • 10. januar 2004 ble Alexandra Fossmo (23) funnet drept i sitt hjem i Knutby, 4 mil øst for Uppsala. Kort før var Daniel Linde (23) blitt funnet skutt og alvorlig såret i nabohuset.
  • Alexandra Fossmo var gift med pastor Helge Fossmo i Knutby Filadelfiamenighet der alle involverte i saken var medlemmer.
  • Dagen etter ble Sara Svensson (27) pågrepet og siktet for drapet og drapsforsøket. Hun var tidligere barnepike hos familien Fossmo, men måtte forlate menigheten etter å ha overfalt Alexandra Fossmo i november 2003. Svensson erkjente drapet og drapsforsøket.
  • 28. januar ble norskættede Helge Fossmo (33) pågrepet og siktet for drap og drapsforsøk.
  • Kona til Linde, Åsa Waldau, omtalt som «Kristi brud», var også en tid siktet i saken, men siktelsen mot henne ble frafalt og hun ble tilkjent erstatning.
  • 30. juli 2004 ble Fossmo dømt til livstid i fengsel for medvirkning til drap og drapsforsøk. Svensson ble dømt til tvungent psykisk helsevern. Fossmo ble frifunnet for tiltalen om drap på sin første kone Helene, som ble funnet død i badekaret i parets hjem i 1999.
  • Først i 2006 tilsto Fossmo at han hadde vært innblandet i voldshandlingene.
  • 14. desember 2011 ble Svensson sluppet fri etter at en domstol fant at hun ikke lenger trengte tvangsbehandling.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter