Nyheter

KrF-talskvinne: Listhaug opptrer «iskaldt og egoistisk»

Torhild Bransdal, KrFs innvandringspolitiske talskvinne, mener Sylvi Listhaug er iskald og egoistisk – og sier Norge skal ta i mot båtflyktninger.

Bilde 1 av 2

Samme dag som det kom rekordmange båter med flyktninger og migranter til den greske øya Lesvos – sist torsdag – la nestleder i Fremskrittspartiet og Norges eldreminister, Sylvi Listhaug, ut et foto – på egen Facebook-side – av en åpen båt med mange mennesker ombord. Sammen med fotoet står teksten «Norge skal ikke ta imot båtmigranter» og «Lik og del».

LES MER: Flyktninghjelpen: – Hent folk til Norge

«Har et soleklart ansvar»

En av flere som slett ikke liker Listhaugs utspill, er Torhild Bransdal, innvandringspolitiske talskvinne i KrF. På egen Facebook-side tar Bransdal, som sitter i Stortingets kommunalkomité, er hardt oppgjør med regjeringskollegaen:

– Dette er iskaldt og egoistisk, skriver hun, og holder fram:

– Vi har et soleklart ansvar for å hjelpe folk i nød og livsfare. Norge skal ta i mot minst sin del av båtflyktninger.

Lørdag skrev Vårt Land at Flyktninghjelpen ber Norge ta imot asylsøkere fra Hellas for å avhjelpe situasjonen. De siste ukene har tilstrømmingen av flyktninger og migranter til de fem greske øyene som ligger tett inntil kysten av Tyrkia økt kraftig. Det kommer særlig mange til øya Lesvos. Her er rundt 10.000 mennesker nå stuet inn i et mottakssenter som er dimensjonert for vel 3.000.

«Hyle og skrike»

Listhaug høster både ris og ros for migrantutspillet. Selv skriver hun at «mange «gode og hjertevarme» i egne øyne nå er mobilisert til å gå inn på min Facebook-side for å hyle og skrike om mitt menneskesyn, kors og andre ting som dere selvoppnevnte godhetsapostler skal moralisere over».

Listhaug tar særlig et oppgjør med frivillige organisasjoner som har egne redningsbåter i Middelhavet:

– Jeg ønsker folk skal reddes og forhindres fra å legge ut med livet som innsats, derfor må båtene fra Leger Uten Grenser og andre som er menneskesmugleres beste hjelpere slutte sin virksomhet som bare lokker flere til å legge ut på en livsfarlig ferd. De må settes i land på det afrikanske kontinentet igjen.

LES MER: Ein gresk tragedie - Vårt Land vitja Moria-leiren på Lesvos

«Er ikke flyktninger, men migranter»

Frps nestleder sier det er få flyktninger i ombord i båtene som prøver å nå Europa:

– Veldig mange av de som er ombord i båtene er ikke flyktninger, men migranter. De kommer fra land der det verken er krig eller andre forhold som tilsier at personene har krav på flyktningstatus. De vil uansett ikke ha krav på opphold i Norge. De ønsker bedre liv og det har jeg stor forståelse for at man drømmer om. Men det er millionvis av mennesker som ønsker det og det er ikke oppholdsgrunn i Norge, skriver hun.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter