Nyheter

Israelsk høyesterett nekter høyreekstremister å stille til valg

Israelsk høyesterett forbyr to medlemmer av det høyreekstreme partiet Jødisk makt å stille som kandidater i valget 17. september.

Høyesterett fastslår i en kjennelse at Benzi Gopstein og Baruch Marzel har brutt loven som forbyr «oppmuntring til rasisme».

Partiet Jødisk makt består av tilhengere av den avdøde rabbineren og høyreekstremisten Meir Kahane og hans parti Kach, som ble forbudt og terrorstemplet i Israel i 1988.

Kahane ble drept i et attentat i New York i 1990, og en gruppe utbrytere fra Kach dannet da Kahane Chai. Også dette partiet ble terrorstemplet i Israel.

Inspirerte drapsmenn

Blant dem som lot seg inspirere av Kahanes ideologi var Baruch Goldstein, som massakrerte 29 palestinere i en moske i Hebron fire år senere. Yigal Amir, som skjøt og drepte statsminister Yitzhak Rabin i 1995, snakket også varmt om Kahane.

Israelsk høyesterett avviste et krav om å nekte partiet Jødisk makt å delta i valget i september, og partiets leder, bosetteren Itamar Ben-Gvir, får også stille som kandidat.

«Blodtørste» kristne

Ben-Gvir er siktet for ordensforstyrrelse, ulovlige demonstrasjoner og voldsbruk hele 53 ganger opp gjennom årene, og han medgir å ha et bilde av Goldstein hengende på veggen i stuen sin.

Han har markert seg med en rekke oppsiktsvekkende utspill og blant annet tatt til orde for å nekte kristne, som han omtaler som «blodtørste vampyrer», å feire jul i Israel.

Vil fordrive palestinere

Jødisk makt går til valg med et krav om at områdene som Israel okkuperte i 1967, skal annekteres, i strid med FNs krav om israelsk tilbaketrekning. Partiet krever også at «fiender av vårt land» – det vil si palestinere – skal fordrives fra Vestbredden.

Meningsmålinger tyder ikke på at Jødisk makt alene vil komme over sperregrensen, som er på 3,25 prosent.

Med hjelp fra statsminister Benjamin Netanyahu har partiet imidlertid inngått en allianse med to andre høyreekstreme partier og kan derfor likevel være sikret representasjon i Knesset. Netanyahu, som leder det mer moderate høyrepartiet Likud, styrer i dag med støtte fra en rekke småpartier på ytre høyre fløy.

(©NTB)

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter