Nyheter

Gjennom ordene

Under islamhatet ligger en ytterliggående konspirasjonsteori om at det foregår en befolkningsutbytting i Europa.

I dag er det en uke siden ­Philip Manshaus drepte sin stesøster og angrep ­moskeen ­Al-Noor Islamic Centre i Bærum.

Informasjonsansvarlig ved moskeen, Waheed Ahmed, har sagt: – Vi står med åpne armer, og bærer ikke nag til gjerningsmannens familie. De ønsker å være der for familien til den 17-årige drepte jenta, sa han.

Det er sterkt å lese.

Hatprat

Men det har også vært en uke hvor hatprat og ytterliggående holdninger har kommet til overflaten. Ikke bare i lukkede fora, men i åpne debattfelt. Holdningene har lurket lenge i innvandrings­kritiske kommentarfelt, men blir satt i et enda grellere lys når et angrep på en moské – som kunne endt så mye verre – blir brukt for å snu hele tragedien til at det er muslimenes egen feil, at det er muslimer som sprer hatprat og manipulerer, og så videre.

Noen kaster all folkeskikk og medfølelse bort, for å rakke ned på det man er aller mest redd for: den islamske fare.

Gjerne lett forkledd som ­bekymring for «vår kultur».

Da er alle midler lov. Terskelen for å spre ren rasisme er blitt skremmende lav.

Blir verre

Denne utviklingen er det all grunn til å være på vakt overfor. Og den ugne ­følelsen av at det er blitt verre, blir ­bekreftet av PST. Der er de bekymret for den tøffe retorikken som blir brukt i det de kaller en «lovlig debatt om innvandringsspørsmål».

– Det er nok med på å senke terskelen på å gå hakket ­videre og å dra den enda litt lengre. Om noen tenker at de skal toppe det man ser hele tiden i disse debattene, da må man dra det ganske langt, sier seksjonsleder Arne Christian Haugstøyl til nettavisa Filter Nyheter. Han mener det er overraskende mange i Norge som sympatiserer med høyreekstrem terror.

Ny befolkning

«Invasjon», 
«ny befolkning som skal ­bestemme over oss», «fremmed folkeslag», «islam infiltrerer vestlige land», «invasjon ender i ragnarok».

Dette er noen få eksempler fra ulike debattfelt den siste uka.

Ord som invasjon, befolkningsutbytting, befolknings­utskiftning går igjen. Disse ­begrepene er ikke lenger brukt bare av høyreradikale og ekstremister, men blir mer vanlig i den generelle, innvandringskritiske debatten – og er kjent retorikk hos ytterliggående høyrepartier i Europa. Ungarns Viktor Orbán har ikke overraskende snakket mye om en «muslimsk invasjon». Matteo Salvini i Italia har sagt at det er et pågående forsøk på et «etnisk bytte av et folk med et annet» og at Europa vil ende som kalifat. Før det tyske valget i 2017, var det store plakater fra det ytre høyre-partiet AfD hvor det sto: «Nye tyskere? De lager vi selv».

Lista er lang.

Bak begrepet befolknings­utbytting ligger en ytterlig­gående konspirasjonsteori om at det foregår en befolkningsutbytting i Europa. Altså at den hvite befolkningen etter hvert vil bli byttet ut med muslimer fra Midtøsten og innvandrere fra Afrika.

Overlapp

Det samme skjer i USA. Det er en slående overlapping av ordene som høyrekonservative TV-personlig­heter bruker, og språket El Paso-drapsmannen brukte i sitt såkalte manifest som han postet på 8chan, skriver New York Times. Avisa har gått gjennom en rekke uttalelser fra konservative TV-verter.

Drapsmannen fra Texas som skjøt og drepte 22 mennesker på en Walmart-butikk i El Paso, skrev blant annet at han «bare forsvarte mitt land fra kulturell og etnisk ombytting som følge av en invasjon.»

LES OGSÅ: Nettforum hyller massemord: – Totalt hinsides all moral

Han var, som Philip Manshaus, inspirert av Brenton Tarrant, som drepte 51 muslimer i byen Christchurch på New Zealand i mars.

«Den store utskiftningen» var tittelen på manifestet til Tarrant.

– Indirekte ble terroristen på New Zealand trolig inspirert av den franske forfatteren Renaud Camus’ ideer om «den store utskiftningen», selv om han sannsynligvis ikke hadde lest ham, skriver historikeren Franck Orban.

I april i år spurte Tucker Carlson på amerikanske Fox News om lederne vil sitte «passivt å se på at invasjonen fortsetter». Det var migranter fra Sentral-Amerika han refererte til.

Radiokjendisen Rush Limbaugh har sagt at dersom ikke migrantene blir stoppet, vil USA miste sin identitet, og det som er «unikt amerikansk».

– Derfor kaller folk det en ­invasjon, sa han på radioprogrammet sitt som har 15 millioner ukentlige lyttere. Han har mange ganger brukt ordet «flom» om folk som forsøker å komme over grensa.

Normalisere

Rasistiske og ekstreme ord og uttrykk finner altså veien til TV- og radiokjendiser med millioner av lyttere og seere. Partier adopterer ytre høyre-retorikk i sin politikk. Alt dette er med på å normalisere hatretorikk.

Vi har tidligere skrevet om identitær-bevegelsen, som prøver seg på en mer intellektuell tilnærming og bedyrer at de ikke vil ramme innvandrere og flyktninger, men snarere politikken som «truer europeiske identitet». Det er en forkledd høyrenasjonalisme og rasisme, hvor normalisering av ekstreme synspunkter er et av målene. Direkte politisk innflytelse er ikke så viktig, men det er om å gjøre å få «sine» tema på den nasjonale dagsorden.

Det får de ved at stadig flere tar i bruk deres begreper og beskrivelser. Normalisering av det ekstreme må vi alle være med å kjempe mot.

I Norge denne uka har vi heldigvis sett rikt med eksempler på det motsatte også. En innsamlingsaksjon for at «onklene» i moskeen skal få pilegrimstur til Mekka. Utstrakte hender og kondolanser fra muslimske miljøer til familien Manshaus.

Det er det vi må holde fast på. Det gode er i flertall.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter