Nyheter

Ap gjør abort til valgsak i lokalvalget: – Perfekt mobiliseringssak, mener valgforsker.

Selv om det er lokalvalg, vil Ap bruke stridighetene om selvbestemt abort strategisk i velgerkampen. – Perfekt mobiliseringssak, mener valgforsker.

– Vi er opptatt av større, nasjonale verdisaker også kan ha en plass, og da er abortsaken relevant, sier Aps partisekretær Kjersti Stenseng.

Velgerne fikk en smak av dette da Ap-leder Jonas Gahr Støre dunket inn en finte om selvbestemt abort i duell med KrFs leder om familiers valgfrihet, skolemat og SFO under partilederdebatten i Arendal.

– Det er litt hult at du går til frontkamp for valgfrihet, når du går inn i regjering for å innskrenke kvinners rett til selvbestemt abort, smalt det fra Støre mot Kjell Ingolf Ropstad.

LES OGSÅ: Ap og Venstre oppfordrer til å stemme Åpen folkekirke i Oslo

Ap-dokumenter på avveie

Men også lekkasjer fra Ap-apparatet peker ut abort som tema å mobilisere på før valget:

• Et strateginotat om Senterpartiet som konkurrent kom på avveie og havnet i Dagens Næringsliv (DN). Ett av Ap-forslagene til tiltak var «å trekke opp verdispørsmål som mobiliserer våre velgere, som industri og abort».

• Et annet hemmelig notat omhandlet bruk av Gro Harlem Brundtland i valgkampen og ble omtalt i VG. Notatet hadde avsnittet «Angrep på Erna knyttet til abortloven» og skisserte mulig utspill fra Brundtland og eventuelt nestleder Hadia Tajik. Bakgrunn: Høyre mister kvinnelige velgere.

Konfrontert med hva abortsaken har i lokalvalgkampen å gjøre, svarte Støre dette til DN:

– Det er en sak som engasjerer mange mennesker, og som er knyttet til lokale helsetilbud, adgang til fastlege som kan henvise og så videre.

Ap: Abort har plass

Partisekretær Stenseng bekrefter overfor Vårt Land at Arbeiderpartiet anser abortsaken som en del av høstens valgkamp:

– I lokalvalgkampen vil Ap løfte frem saker om skole, eldre og faste stillinger. Selv om kvinners rett til valgfrihet og selvbestemt abort er nasjonal politikk, har det noe å si for velgerne hvem som styrer lokalt og den trygghet folk møter, sier hun.

– Derfor er det viktig at også verdispørsmål har en plass i lokalvalgkampen. Endringen om abort er dessuten et stort, spørsmål som har opprørt mange.

– Har Ap sentralt minnet lokalpolitikere om abortsakens plass før valget?

– Nei, her ligger det ingen bevisst strategi fra vår side. Det må i så fall være kandidatene selv som tar den opp.

– Hvilke partier er det dere vil utfordre?

– De som i Stortinget stemte for endringen, svarer Stenseng.

LES OGSÅ: Espen Teigen avdekker Listhaugs kristen-strategi

«Stråmannen» KrF

I tillegg til de fire regjeringspartiene støttet de aller fleste i Sp vårens innstramming om tvillingabort. Den ferske studien av stortingsvalget i 2017 viser at tre av fire velgere støtter kvinners rett til selvbestemt abort. I Venstre og Høyre er støtten nesten like høy som i SV.

– Selv om det er lokalvalgkamp, er abortsaken en perfekt mobiliseringssak for Ap, sier førsteamanuensis Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger.

Valgforskeren poengterer at aborttemaet ikke er noen «spagatsak» for Ap – slik eksempelvis miljøsaken er.

– Der har Ap uenighet i egne rekker. Men i abortsaken er alle for partilinjen.

For Ap handler det i følge Tuastad å mobilisere sine egne – og kjempe om velgere fra andre rødgrønne.

– Slik kan Støre bruke KrF som en stråmann for å hanke inn velgere fra venstresiden, sier valgforskeren.

LES OGSÅ: Høyre-topp ber Erna Solberg om handlingsplan mot muslimhat

KrF erklærer stolthet

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstads sier dette om Støres finte i NRK-debatten og Aps bruk av abortsaken i valgkampen:

– Dette får frem en tydelig forskjell på KrF og Ap. Gjennomslaget om tvillingabort er noe vi er stolte av. Men sider ved abortsaken kan ha noe i lokalvalgkampen å gjøre. Eksempelvis fremmet Oslo KrF forslag om en lokal plan mot uønskede svangerskap.

---

STRIDSSAK

  • Abortstriden blusset opp etter KrFs retningsstrid i fjor høst. Kampen for enkelte innstramminger i abortloven var tungt argument for Kjell Ingolf Ropstad og makkere for å velge Solberg-regjeringen fremfor Ap.
  • I regjeringsplattformen fikk KrF gjennomslag for innstramminger i lovverket rundt tvillingabort. Under en følelsesladd debatt i juni i vår, vedtok Stortinget endringene.
  • Utover de fire regjeringspartiene Høyre, Venstre, Frp og KrF fikk lovendringen støtte fra et stort flertall av Sps representanter.
  • Alt fra KrF reiste abortsaken i retningsstriden har rød opposisjon og kvinnebevegelse mobilisert. Ap har gått kraftig ut mot regjeringspartiene, spesielt mot Høyre og statsminister Erna Solberg.
  • I regjeringspartiet Venstre forklarer mange nedgangen på gallupene med at det liberale partiet måtte gi etter for KrFs seier.

---

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter