Nyheter

Opprørt Bastholm til angrep på Solberg: – Du snur kappen!

(Arendal): Kombinasjonen bompenger og klima satte full fyr i partilederdebatten på Arendalsuka.

De gode sitatene satt løst i den første partilederdebatten i årets kommunevalgkamp.

Tematikken bompenger og klima skapte en både tøff, følelsesladet og lystig utendørsdebatt på Arendalsuka.

– Hvis klimaet var en bank, hadde den vært reddet for lengst, sa SV-leder Audun Lysbakken.

– Nå må du ta bort retorikken, og se hva vi har fått til. Vi har faktisk klart å snu denne trenden, kvitterte Venstre-leder Trine Skei Grande.

– Jeg ser hva som skjer og jeg ser at utslippene øker. Vi trenger ikke miljøpartier som grønnvasker politikk, svarte Lysbakken.

– Trygve prøver å late som at han er mot bom. Jeg lurer på hvorfor du står der og «bærter deg» nå – du er mer for bompenger enn mange andre, ertet Frp-leder Siv Jensen en glisende Sp-leder, Trygve Slagsvold Vedum.

VIDEO: Lysbakken og Grande på offensiven - Støre overrasket

Bompengepartiets rakettvekst

Bakteppet for tematikken: Bompengeopprør og Folkeaksjonen nei til bompenger (FNB) sin rakettvekst på målingene i storbyene.

Fremskrittspartiet er hardt rammet og har krevd forhandlinger med regjeringspartnerne om nye grep for å redusere bompengetrykket. Hva resultatet blir, kan i ytterste konsekvens føre partiet ut av regjering.

Avstanden er svært stor i regjeringen, der særlig Venstre frykter at byenes bymiljøavtaler med klimatiltak skal bli skadelidende.

Det preget svarene fra regjeringspartnerne innledningsvis. Svarene de ga på hva de egentlig ville gjøre, spriket i tråd med partienes prioriteringer. Dermed ble debatten tidvis småkaotisk.

LES OGSÅ: Ropstad ser i nåde til trossamfunn

Opprørt Bastholm

Men da de andre partilederne kom med, steg temperaturen betraktelig.

En opprørt Une Aina Bastholm gikk i rette med kolleger – av alle politiske avskygninger – som hevdet at bompenger er usosialt og rammer de med få penger.

– Premisset i denne debatten er så absurd! Lavtlønte menneske i Norge settes opp mot de aller fattigste i verden, som vil rammes mest av klimaendringene, mens vi har en regjering som gir milliarder i skatteletter til de rikeste, sa MDGs nasjonale talsperson ganske opprørt.

Høyre-leder Erna Solberg sa hun «faktisk er helt enig med Une i at det er viktig å jobbe med klimautslippene».

– Jeg er for bompenger i de store byene. Men vi må ha moderasjon. Vi må ta det på alvor når folk opplever at hverdagen blir vanskelig.

– Hva betyr det? Hvem er folk, spurte Bastholm.

– 25 prosent av bergenserne er fortsatt folk da, svarte Høyre-lederen til munterhet i panel og blant tilhørere.

Men MDG-toppen fortsatte angrepene:

– Dere stemte for de bompengepakkene i Stortinget, men når det plutselig blir et stemningsskifte i befolkningen, så snur du kappen. Det er dette som er problemet i norsk politikk, problemet i miljøpolitikken. Den taper, fordi vi har et altfor kortsiktig perspektiv! sa en oppgitt Bastholm, til applaus fra «sine» i publikum.

LES OGSÅ: Partidebatter uten drag på unge – tre av fire som ser på NRKs partilederdebatter er over 50 år.

Bastholm provosert over «spill»

Vårt Land traff MDG-talspersonen da partilederne snakket med pressen etter debatten:

– Du var opprørt. Var det planlagt eller kom det bare?

Det bare kom. For jeg blir veldig provosert når norske politikere, som har hatt ansvar for at vi har den dårlige klimapolitikken vi har i dag, står og skyver lavinntektsfamilier foran seg. Det er et spill altså, som ingen vinner på. Det er bare tapere. Det er veldig viktig å gjøre noe med de sosiale ulikhetene i Norge, men det må vi gjøre gjennom inntektsbeskatningen.

Hvem var den fremste målskiven?

– Det er Erna Solberg som har ansvaret, som sjef for en regjering som ikke kuttet utslippene slik den lovet.

LES OGSÅ: Ropstad-stikk til Arendalsuka – ut mot misjonsforbud

Grande enig med Bastholm

Også Venstre-leder Trine Skei Grande vandret mellom intervjuer i seinsommermørket på scenen ved sjøkanten.

Hva synes du om Bastholms utbrudd?

– Det er jeg helt enig med. Og det er et godt eksempel på at det er noen som må ta ungdommens parti i dette valget.

– Men utbruddet var ikke bare rettet mot Rødt, men mot din sjef Erna Solberg?

– Ja, men vi trenger grønne partier som er villige til å kjempe mot de store, som er veldig enig om for eksempel oljepolitikken og de andre store grepene. Så vi står i den kampen hver eneste dag vi, svarer Grande.

Venstre-lederen tror det var vanskelig for seerne å følge med på debatten om bompenger og klima, som hun mener er komplisert og full av faguttrykk.

Likevel mener hun skiller mellom partiene i regjeringen – og mellom miljøpartier og røkla – kom tydelig fram i kveldens debatt.

– Ja, regjeringspartiene har jo ulike interesser i bompengesaken. Venstre har klima og miljø, gode kollektivløsninger i byene, som hovedutgangspunkt. Det er ikke Frp sitt hovedutgangspunkt. Men det jeg kan bevise gang etter gang, er at jeg får til mer av våre viktige saker med Frp enn hva SV fikk til da de satt i regjering. Jeg synes vi skal slutte å bruke så mye tid på å diskutere målsettinger i prosenter og heller diskutere hva slags politikk som fører til det. Nå begynner vi å se at vi får de virkelig store endringene vi ønsker oss både innenfor transportsektoren, industrien.

LES OGSÅ: Støre bannet i hardt oppgjør med Ropstad

Elefanten i rommet

Elefanten i rommet denne mandagskvelden, Folkeaksjonen mot bompenger (FNB), sitter ikke på Stortinget og har dermed ikke plass i partilederdebattene.

Leder for Bergen FNB, Trym Åfløy, fikk likevel lov til å duellere med Frp-leder Siv Jensen før selve debatten startet.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter