Nyheter

Gjemmer konflikt

Norge anerkjenner Kamerun-konflikten som en av verdens glemte kriser. Flyktningstrømmen øker.

«Norge gir 185 millioner kroner fra årets humanitære budsjett til livreddende nødhjelp og økt beskyttelse av sivile i de krisene hvor behovene er størst», står det i en fersk pressemelding fra Utenriksdepartementet. Blant konfliktene er Kamerun.

LES MER: Kamerun topper lista over glemte kriser

Flere hundre tusen mennesker er på flukt i det sentralafrikanske landet. Kamerun er Afrikas ukjente flyktningkrise. Mye skyldes at kamerunske myndigheter har sperret adgangen til konfliktområdet i nordvest for nesten alle medier. Finske Liselott Lindström slapp til i utkanten av konfliktområdet for SVT.

– En amerikansk journalist fikk sin akkreditering inndratt omtrent samtidig som vi kom, fortalte hun til Vårt Land i januar.

Marginaliserte engelsktalende

Konflikten foregår i de marginaliserte engelsktalende områdene nordvest i landet. Mens mesteparten av landet er fransktalende, er det to regioner som ble ­kolonisert av Storbritannia. I disse områdene er det fortsatt engelsk som er administrasjons­språk og utdanningssystemet er britiskinspirert.

Lenge har befolkningen i disse områdene stått opp mot det de mener er økonomisk og kulturell marginalisering, men den utløsende årsaken til konflikten ligger i utnevnelsen av fransktalende dommere i regionene i 2016. Store, fredelige demonstrasjoner ble slått ned på, væpnede grupper samlet seg. Opprørerne vil ha en selvstendig stat kalt Ambazonia.

Intervjuet opprørssoldat

The New Humanitarian, et nyhetsbyrå for bistands- og utviklingsspørsmål, er blant de få mediene som har fått adgang til konfliktområdet. En opprørssoldat forteller:

«Abang har ingen andre steder å ta veien. Hæren ødela landsbyen hans, og sendte hele familien på flukt inn i bushen. Han tror de fortsatt skjuler seg der. Militæret satte opp leir i landsbyen hans, og nå hevder han at han ikke engang kan gå tilbake for å passe kakaotrærne sine. Etter at han rømte fra angrepet, vandret han rundt i regionen, deriblant tilbrakte han tid i en flyktningleir i Nigeria. Han har ikke sett kona og barna på lenge.»

LES MER: Kamerun: Nesten en halv million mennesker på flukt

Gjemmer seg i bushen

Senere i artikkelen beskriver de en kvinne som har mistet ti av barna sine – de ble alle sammen drept mens de var på vei tilbake til landsbyen der de bodde. Landsbyen er nå forlatt, og alle innbyggerne har flyktet ut i bushen eller til leirer.

FN-estimatene sier at 180.000 personer er blitt fordrevet av konflikten, men New Humanitarian forteller at det reelle tallet kan være langt høyere fordi folk gjemmer seg i bushen. Flyktninghjelpen opererer med tallet 530.000. Også i nord og i øst er det store flyktningstrømmer, på flukt fra henholdsvis Boko Haram og borgerkrigen i Den sentralafrikanske republikk.

Amnesty beskriver tortur

Også Amnesty International har engasjert seg. I en fersk rapport i juni beskriver de tortur av mindreårige og nedbrenning av landsbyer fra regjeringsstyrkenes side. Opprørsstyrkene brenner på sin side ned skoler.

– I tre dager slo de oss med spader, hammere, planker og kabler, sparket oss med støvlene, og helte varmt vann over oss. Da jeg prøvde å bevege meg og ropte ut, brant en av dem meg med sigaretten sin, sier et offer til Amnesty.

Skaper ikke fred

Organisasjonen tror ikke kamerunske myndigheters respons vil skape fred.

– Sikkerhetsstyrkenes brutale respons vil ikke gjøre noe for å roe ned situasjonen – det er heller sannsynlig at den kommer til å fremmedgjøre den engelsktalende befolkningen ytterligere, og skape mer uro, sier Samira Daroud, visedirektør for i Vest- og Sentral-Afrika, på Amnestys nettside.

---

Kamerun

  • Stat i det sentrale Afrika, med hovedstad Yaoundé.
  • 23 millioner innbyggere, verdens 56. største land.
  • Tyskland var landets­ ­første koloniherre, men etter 1. verdenskrig delte ­Stor­britannia og Frankrike landet seg imellom.
  • Landet ble selvstendig i 1960.
  • Paul Biya har vært president siden 1982
  • Ulike deler av landet har fransk og engelsk som hovedspråk, fransk og britisk utdanningssystem, og fransk og britisk rettssystem
  • Mest kjent i Norge som fotballnasjon, med kvartfinaleplass i VM i 1990 som største bragd

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter