Nyheter

Netanyahu blir Israels lengstsittende statsminister

Lørdag passerer Benjamin Netanyahu landsfaderen David Ben-Gurion som Israels lengstsittende statsminister.

I et stadig mer polarisert Israel har Netanyahu klart å beholde makten, til tross for skandaler, kriser og konflikter.

Kritikere mener han har knust håp om fred med palestinerne, revet sivilsamfunnet i stykker med krasse angrep på venstrevridde og den arabiske minoriteten i landet og ført en korrupsjonskultur inn i politikken.

LES OGSÅ: «Når det bibelske Israel er modellen, blir vi opptatt av å herske i stedet for å tjene»

Noen kristne ser Donald Trump som Guds redningsmann, og henter sin inspirasjon fra kong Kyros i Det gamle testamente. Erling Rimehaug vil heller hente inspirasjonen fra en annen gammeltestamentlig figur. Publisert: 13. juli 2019, sist oppdatert 10:53, 17. jul 2019

Netanyahus støttespillere vil på sin side trekke fram at han har holdt Israel trygt og velstående, befestet landets posisjon internasjonalt og at Israel har beholdt sin jødiske identitet under hans lederskap. Det er imidlertid ingen tvil om at Netanyahu har satt et viktig preg på Israel.

Statsministeren, som tilhører partiet Likud, har sittet ved makten fra 1996-1999, deretter tre perioder i strekk siden 2009.

LES OGSÅ: Netanyahu avviser forslag om jødisk lov i Israel

Samtidig som Netanyahu passerer Ben-Gurion, som proklamerte staten Israel i 1948, møter den sittende statsministeren sin kanskje største politiske utfordring til nå. 17. september skal det avholdes nyvalg, etter at Netanyahu ikke greide å samle en levedyktig regjeringskoalisjon etter valget i april.

Valget vil bli preget av at han risikerer å bli tiltalt for korrupsjon.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter