Nyheter

Selvdrevne butikker kan true helligdagsfreden

Selvdrevne butikker bør være slutten på søndagsstengt, mener Bård Hoksrud (Frp).

Bilde 1 av 3

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

– Argumentasjonen mot søndagsåpne butikker har vært at de ansatte skal slippe å jobbe. Automatiseringen av butikker betyr at noe av den debatten blir borte. Da er det eneste som står igjen den prinsipielle motstanden mot søndagsåpne butikker, sier stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp).

Også Unge Venstre er fornøyd med utviklingen i dagligvarebransjen.

– En strålende utvikling. Det må bety at alle argumenter mot søndagsåpne butikker faller. Det betyr at man fortsatt kan holde hviledagen hellig, og samtidig ha søndagsåpent, sier Sondre Hansmark leder i Unge Venstre.

Nattåpent

I Oslo åpnet nylig en Coop Extra som også er oppe om natten, og da er det ingen ansatte i butikken. Kundene kan selv låse seg inn i butikken ved hjelp av BankID.

I USA har det i noen år nå blitt eksperimentert med ubemannede, helautomatiserte butikker. Der registrerer videokamera i taket av butikken hvilke varer du plukker ned fra hyllen, og deretter kan du gå rett ut av butikken mens mobilen samtidig automatisk betaler gjennom butikkens applikasjon.

LES OGSÅ: Ap la vekk Aps søndagsønske

Butikken negativ

Coop er i ferd med å teste ut mer avanserte betalingssystemer for sine butikker, forteller Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop.

– Vi tester ut en løsning der medlemmene våre kan betale med medlemsapplikasjonen på mobilen. Du må fortsatt skanne varen, og det blir ikke slik som hos Amazon Go i USA der du kan du betale når du tar på varen. Målet vårt er at du skal kunne skanne varen med mobilen din og betale med den, sier han.

Men han deler ikke målsettingen til Hoksrud om at utviklingen skal lede til søndagsåpne butikker.

– Vi ønsker ikke å utfordre den problemstillingen, og har underskrevet søndagsplakaten. Motstanden vår handler om andre ting enn at folk ikke skal være på jobb om søndagen, men heller om at søndagen skal være annerledesdag. På søndagen kan folk gjøre andre ting enn å gå i butikken, sier Kristiansen.

Helligdagsfred

Den fremste fanebæreren av den prinsipielle motstanden mot søndagsåpne butikker er KrF. Geir Toskedal (KrF), mener at hviledagen fortsatt bør holdes hellig, selv om åpne butikker ikke gjør at butikkansatte må jobbe.

– Vi skal ikke bruke den muligheten til å utvide søndagshandelen. Vi skal ivareta søndagen som en annerledesdag. Søndagshandel fører bare til mer forbruk og materialisme, og det har vi ikke noe behov for, sier han.

Han ønsker automatiseringen av dagligvarebutikker velkommen – så lenge de holder seg innenfor dagens lovverk som begrenser søndagsåpne butikker til 100 kvadratmeter.

LES OGSÅ: På 80-tallet foreslo regjeringen Willoch søndagsåpne ­butikker sammen med KrF

Brustadbu

Hoksrud mener derimot at automatiseringen er det endelige dødsstøtet for Brudstadbua.

– Parkeringsplassene på de søndagsåpne butikkene er stappfulle, det viser at dette er noe folk vil ha. Vi ønsker å endre loven, sier han.

– Hva med helligdagsfreden til forbrukerne. Trues den av søndagsåpne butikker?

– Det er ikke sånn at du gå på butikken hvis du ikke vil. Det er ingen krav om at du skal gjøre det, den friheten har folk selv, sier Hoksrud.

Konsekvensene

Selvdrevne butikker kan føre til at det blir behov for færre butikkansatte.

Det er et dilemma, mener Hoksrud, men han mener ikke det gir grunn til en regulering av dagligvaresektoren som begrenser bruken av teknologi for å sikre arbeidsplasser.

– I Norge skal det være gode muligheter til å etablere bedrifter og ta i bruk ny teknologi. Vi skal ikke regulere og forby. Vi må heller tenke på hvordan vi kan skape nye arbeidsplasser andre steder, sier Hoksrud.

---

Autobutikker

  • I USA er det flere, store selvgående butikker.
  • Kjøpet registreres når kunden plukker varen fra hyllen. Når kunden forlater butikken, skjer betalingen automatisk i telefonen.
  • I Norge har Coop åpnet en døgnåpen butikk i Bogstadveien i Oslo. Der låser kundene seg inn ved bruk av BankID.

---

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen er tidligere journalist i Vårt Land, og jobbet med et bredt stoffområde innen religion, etikk og politikk.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter