Nyheter

Førstedatteren

Er det så farlig at Donald Trump tar med datteren på jobb?

President Donald Trump, right, leans over to talk to Ivanka Trump as they sit next to Japanese Prime Minister Shinzo Abe during a G-20 summit event on women's empowerment in Osaka, Japan, in Osaka, Japan, Saturday, June 29, 2019. (AP Photo/Susan Walsh)

Nepotisme er aldri vakkert. Det er nok en av årsakene til at førstedatteren Ivanka Trump har blitt ledd av, hånet og gjort grundig narr av de siste to ­dagene. Under G20-møtet i Osaka ble det nemlig nok en gang tydelig for hele verden at USAs president helst omgår seg med sine egne og driver Det hvite hus som en familie-business.

Ivankas ektemann, Jared Kushner, skal for øvrig lage fred i Midtøsten.

Ikke diplomatstatus

– Hva gjør hun egentlig her?

På en kort, men talende ­videosnutt, virker det som om det spørsmålet surrer i hodet til Christine Lagarde, sjefen for det internasjonale pengefondet (IMF). I videoen, som først ble delt av det franske presidentpalasset på ­Instagram, kan vi se henne ­snakke med Storbritannias ­Theresa May, Canadas Justin Trudeau og Frankrikes Emmanuel Macron når ­Ivanka vil være med i diskusjonen,

Det var flere som lurte på hva Ivanka Trump gjorde på G20-møtet. Førstedatteren deltok på bilaterale møter, holdt innlegg og var synlig for fotografene. Hun er rådgiver for faren i Det hvite hus, men hun har ikke diplomatstatus.

Det er vel heller å nedvurdere diplomaters jobb å anta at hvem som helst kan gjøre det samme som dem, og like bra. USAs tidligere ambassadør til Sør-Korea, Christopher R. Hill, er en av dem som har sagt at Ivankas rolle er problematisk for USAs diplomatiske troverdighet, fordi det sender et uheldig signal til landets allierte og forretningspartnere:

– Det eneste som virkelig teller, er Trump og hans familiemedlemmer.

Ikke nok med det, Ivanka var også med da faren vandret noen steg inn i Nord-Korea, som den første amerikanske presidenten noensinne.

Vante spor

Gjør det noe, da? Debatten for og i mot hennes tilstedeværelse faller i vante spor på sosiale medier, også her i Norge. De som er tilhengere av Trump synes å mene at det ikke gjør noe. Kan ikke hun klare det like godt? Dessuten snakker hun om kvinners rettigheter, det må da være bra? Tilhengerne mener at mediene er ute etter Trump og familien.

Det kan godt hende. Men hun er ikke valgt til noe, og det er ikke helt klart hva hun egentlig gjør. Faren hennes mener hun vil være god til alt, det være seg leder for Verdensbanken eller som FN-ambassadør. Og president: Stiller hun noen gang, blir hun vanskelig å slå, har han sagt.

Og verdens ledere er tvunget til å høflig, men undrende smile og være med på at Ivanka Trump tar en framtredende plass på ­internasjonale toppmøter.

Ivanka og Winston

For folk er stort sett høflige, selv om ­Ivanka Trump nok vil være uenig i det hvis hun har bladd gjennom de utallige innleggene under 
emne­knaggen #unwantedivanka. Der blir bilder av henne redigert inn i historiske hendelser: Ved­ ­siden av Martin Luther King jr 
og sammen medRoosevelt, ­Churchill og Stalin på Jalta­møtet i 1945.

Det er morsomt, men under­tonen er alvorlig. For det er veldig lett å gjøre narr av Ivanka og ­Donald, og tulle med «bli med pappa på jobben-dagen», og «førstedatteren» som tar plassen til førstedamen Melania, som ikke var med på turen.

Men det er alvorlig at Donald Trump selv ikke ser problemet, fordi han gjør som han vil. Kanskje han har lest – og ledd – av historien om da president John F. Kennedy utnevnte broren Bobby til justisminister i 1961. New York Times skrev på ledeplass at det var «uansvarlig».

John F. skal ha trukket på skuldrene, og sagt noe sånt som: – Jeg kan ikke se noe galt i at han får litt praksis før han begynner som advokat.

Militærparade

Vi har blitt så vant til Trump, at vi nesten ikke reagerer på alle små-autoritære dryppene som kommer lenger. Som da han og Vladimir Putin møtte pressen sammen i Japan. Trump fleipet om all pressen som var til stede: – Bli kvitt dem. Fake news er et bra begrep, er det ikke? Du har ikke det problemet, men det har vi.

Putin svarte, på engelsk, skriver The Guardian: – Vi har det og. Det er det samme.

I morgen, på ­amerikanernes nasjonaldag blir stridsvogner en del av feiringen. Trump har ­ønsket seg en militærparade helt siden han opplevde en fransk militær­parade under feiringen av ­Bastille-dagen i 2017.

Skjønnheten og udyret

«Her kommer skjønnheten og udyret», sa Trump da utenriksminister Mike Pompeo og Ivanka Trump kom på scenen i Sør-Korea sist søndag.

Ivanka Trump burde også ­bekymre seg for om hun er ­farens alibi for å få kredibilitet på ­områder hvor han sliter. Snart er det valg igjen, og Trump ­trenger kvinnestemmene. De håper han at Ivanka kan hjelpe til med å skaffe.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter