– Det er bra om dette favner bredt, men det kan ikke være avgjørende for oss. Men det er klart: Vi er villig til å se på forslaget vårt som et grunnlag til å strekke oss mot andre partier, sier statsministeren til Vårt Land.
Erna Solberg oppsummerte onsdag formiddag det politiske halvåret, og karakteriserer det som «litt humpete» for regjeringspartiene. På pressekonferansen ville hun avstå fra løypemeldinger om arbeidet med å løse regjeringens interne bompengekrise.
Forrige uke presenterte regjeringen det nye opplegget på tros- og livssynsfeltet: Ny lov om finansiering, en stortingsmelding om et livssynsåpent Norge og at kirkefondet OVF skal komme Den norske kirke til gode.
LES OGSÅ: Slik blir Norges nye trosstøtte
Grande sjekket enighet – før meldingen kom
Fra høst til neste år er livssynspakken til behandling i Stortinget. For mange nøkkelpolitikere er det enstemmige forliket om stat/kirke fra 2008 fortsatt et ideal om den nye livssynspolitikken skal bli slitesterk.
– Hvor viktig er det at vedtakene til slutt favner bredt i Stortinget – også inn på rødgrønn side?
– Det er viktig, både for Den norske kirke, og andre trossamfunns langsiktige finansiering med et bredt flertall, svarer Solberg.
Hun opplyser at det ble gjort «noen forsøk» i forkant på å skape bredde om selve livssynsmeldingen før den kom. Det var da kulturminister Trine Skei Grande hadde ansvaret for saksfeltet.
– Men det var ikke så lett. Nå har vi lagt frem det som vi mener. Men jeg tror det er bra med et bredt flertall for å få til forutsigbarhet.
LES OGSÅ: Frp misfornøyd - krever enda strengere tilsyn med «koranskoler»
Utfordring: Økende sekularisering
I stortingsmeldingen om tros- og livssynspolitikken, slår Solbergs regjering fast at Norge skal være et «livssynsåpent» samfunn.
– Hvordan håper du Norge blir merket av dette?
– Jeg håper folk opplever at vi har en tydelig holdning til det at tro og religion betyr mye for folk. Derfor skal vi ha et åpent samfunn, som aksepterer folks tro, svarer statsministeren.
Hennes inntrykk er at den største utfordringen for troende, ikke er fra andre med en annen tro, men fra dem som ikke har en tro i det hele tatt:
– Det skyldes den økende sekulariseringen i samfunnet vårt. Det oppleves at man blir møtt med skepsis fordi man tror på ting. Å skape åpenhet for livssyn og ha forståelse for at folk tror, er derfor viktig, svarer statsministeren.
LES OGSÅ: Nilsen tar over etter Johnson - blir ny generalsekretær i KrF
Problemvår uten «brus»
Akkurat nå opplever regjeringen krevende, interne spenninger om bompengesaken. Venstre og Frp frontkolliderer om løsning. Solberg var tilbakeholden med svar, men avviste ikke at en løsning kan bli presentert før kommunevalget.
Etter at KrF inntok regjeringen, har alle fire partier slitt med galluptallene. Solberg vedgikk at KrFs seier om innstramming av fosterreduksjon og iverksettelsen av Venstres pelsdyrforbud har vært krevende i Høyre og Frps leir.
– Det er ikke saker som skaper «brus» hos de andre partiene, sa hun.