Nyheter

Frp stuper til ny bunnrekord på Vårt Land-målingen

Fremskrittspartiet raser til ni prosent på Vårt Lands junimåling. – Velgerne våre sitter på gjerdet og avventer bompengeforhandlingene, sier nestleder Terje Søviknes.

Ikke på noen målig i Vårt Land siden starten i 2003 har Frp oppnådd så lav oppslutning som på månedens stortingsgallup.

Frps tilbakegang er statistisk sikker – og Norstats gallup er tatt opp fra tirsdag i forrige uke til mandag i denne. Medieoppmerksomheten var stor da Frp forrige onsdag stemte for nye bompengeprosjekter som partifolk egentlig ikke vil ha.

– Målingen viser et bilde av et parti i mer forsvarsposisjon enn på svært lenge. Situasjonen for Frp er på ingen måte god, sier valgforsker Bernt Aardal, professor ved Universitetet i Oslo.

LES MER: Juni-måling: KrF kjemper seg over sperregrensen for første gang på lang tid

Ligner på «Venstre-tendenser»

Lojaliteten blant egne velgere er lav. Nær en tredjedel av partiets velgere sitter på gjerdet.

– Vi ser på en måte Venstre-tendenser. Frp lekker til flere kanter - samtidig som egne velgere er usikre. Det er ikke noe godt tegn, påpeker Aardal.

Valgforskeren kobler nedgangen til bompengesaken. Der sliter Frp med stor misnøye i egne velgerrekker og nye bompengepartier truer partiets eierskap til saken.

– Det er bare én ting å si, og det er at det er for lavt, sier Søviknes om tallene.

Han er enig i Aardals analyse: Bompengeopprøret har flyttet mange Frp-velgere over på gjerdet. Søviknes tror velgerne venter på forhandlingene blant regjeringspartiene om bompengetrykket.

LES MER: Analyse: Derfor synker Frp

 

Frp-toppen: Et krevende halvår

– Flere målinger de siste ukene viser samme tendens. Velgerne vil se konkrete resultater av forhandlingene. Vi jobber med det og håper vi kan finne gode løsninger med andre partier, sier han.

Han legger heller ikke skjul på at det har vært krevende tider for partiet så langt i 2019.

– Vi har hatt mye utenompolitisk fokus, knyttet til organisasjonen, enkeltpersoner, reiseregninger, og så videre. Det er aldri et godt utgangspunkt.

LES OGSÅ: Slik gikk det sist: Ap går sterkt tilbake – borgerlige vokser

9-tallet  Smertegrensen?

Men Søviknes avviser spørsmålet om at det lave 9-tallet er en slags smertegrense for Frps vilje til regjeringsdeltakelse.

– En måling er en måling. Vi baserer ikke strategier og politikk på det, sier Søviknes.

Inn mot kommune- og fylkestingsvalget i september vil Frp profilere seg på lokale saker for å reise seg:

– Vi har en klar strategi. I kommunevalg er folk mindre opptatt av ideologiske skillelinjer og store skiller som man har i rikspolitikken, og mer opptatt av hvem som kan skape best mulige resultater i deres kommune og lokalsamfunn, sier han.

 

Solberg: «Humpete halvår»

På spørsmål om hva det betyr for regjeringens fremtid at Frp nå måles så lavt, svarer statsminister Erna Solberg:

– Det er en utfordring for meg når regjeringspartier er under sperregrensen og når noen av oss får for lav oppslutning også ellers. Vi trenger jo et flertall bak oss for å kunne styre videre etter 2021. Vi har hatt et litt «humpete» halvår bak oss – men fellesprosjektene våre vil bli mer synlige fremover.

KrF vipper over

Kristelig Folkeparti kan si seg fornøyd med junimålingen. Med 4,3 prosent er de over sperregrensa på en Vårt Land-måling for første gang siden partiet gikk i regjering. Partileder Kjell Ingolf Ropstad tror uansett prosjektet hans vil ta tid.

– Det vil ta tid å bygge tillit, og partiet har vært gjennom en krevende situasjon. Ved å vise at vi får gjennomslag for viktige KrF-saker, og være synlige på det, håper jeg vi kan bygge stein på stein, og vokse enda mer, sier han.

Ropstad tror partiet har vunnet seiere på områder som økt barnetrygd. I tillegg tror han partiet tjente på flere saker som ble presentert mens målingen ble tatt opp:

– I forrige uke ble det lagt fram handlingsplaner mot global sult, og for grønn skipsfart. I tillegg fikk vi mange oppslag om tros- og livssynsloven, sier partilederen.

LES OGSÅ: Frp misfornøyd - krever enda strengere tilsyn med «koranskoler»

Ap-løft gir kraftig rødgrønt overtak

Ap stiger hele 2,3 prosentpoeng og er månedens gallupvinner. Med fremgang både for Sp og SV skaffer de rødgrønne seg et klart flertall.

Med 88 mandater til sammen gir Norstats juni-gallup for Vårt Land de tre tidligere regjeringspartiene rom for å danne regjering sammen målingen var valg.

SV rykker frem med 0,5 prosentpoeng til syv prosent. Mens Sp er tilbake igjen på sitt høye nivå etter duppen forrige måned: Trygve Slagsvold Vedums parti går frem ett prosentpoeng og noterer oppslutning på 14,3.

Dagens borgerlige regjering ville bare fått 62 mandater til sammen. Dermed er det langt igjen til de 85 man trenger på flertall i Stortinget.

VL anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter