Analyse

Derfor synker Frp – og slik samler grønne styrke

ANALYSE: Frp er i en sjeldent alvorlig krise: Velgere lekker til røde og til «sofaen» og truer Erna Solbergs prosjekt. Men Miljøpartiet har triumf i sikte.

Bilde 1 av 2

Fremskrittspartiets smell på Norstats ferske stortingsgallup er uten sidestykke på Vårt Lands målinger siden 2003. Tilbakegang i størrelsesorden 3,5 prosentpoeng har Frp hatt før. Men oppslutningen har aldri vært så lav som 9 prosent.

KrF er for første gang siden regjeringsdannelsen over sperregrensen. Høyre ligger på stedet hvil. Men bakgrunnstallene viser at også Erna Solbergs parti sliter med å holde på sine gamle velgere. Basisen i det borgerlige prosjektet er på sitt svakeste hittil i regjeringsperioden.

LES MER: Vårt Lands juni-måling: Svært dramatisk fall for Frp

Farlig fall for lojaliteten er skral

Hadde målingen vært valg, ville Frps gruppe blitt redusert til bare 15 representanter. Partiet ville altså stått uten mandat i flere fylker. I et langt perspektiv er sifrene et fælt fall: For et tiår siden lå Frp nærmere 30 prosent i oppslutning.

Bakgrunnstallene kan være skrekklesning for partistrateger og varsel foran lokalvalget: Bare under halvparten – 43,9 prosent – av Frps velgere fra forrige stortingsvalg ville stemt på partiet i dag. Frp har opplevd perioder med illojale velgere før – men dette er kritisk lavt.

Målingen er tatt opp forrige uke, da Frp stemte for nye bompengeprosjekter de ikke ville hatt. Frps egen bomkrise bidrar trolig til at andelen «sofavelgere» klart øker. Men verre er lekkasjene til andre partier.

LES MER: KrF kjemper seg over sperregrensen for første gang på lang tid

Blå usikkerhet

Frp-velgere rømmer nå også over streken til Ap. Nær 40.000 ville nå heller valgt «Støre-partiet». Det er lenge siden Frp sist opplevde slike overganger. Når også Sp og Høyre tapper Frp, lekker det i begge ender og bærer til bunns.

Høyre holder stillingen, men materialet i målingen gir et varsko: Også Solbergs parti sliter med synkende lojalitet. Bare seks av ti ville stemt Høyre på nytt. Hele 30 prosent av 2017-velgerne er usikre.

De fire regjeringspartiene ville bare fått 62 mandater om målingen var valg. Til sammenligning får de rødgrønne partnerne fra Stoltenberg-tiden hele 88 og klart flertall. Jonas Gahr Støre kunne dannet regjering uten støtte fra Rødt og Miljøpartiet De Grønne (MDG).

LES OGSÅ: Slik gikk det sist: Ap går sterkt tilbake – borgerlige vokser

Urolig også hos gallupvinner Ap

Ap er månedens gallupvinner, med vekst på 2,4 prosentpoeng. Dermed hever partiet seg til de 26 prosentene de ofte har hatt i vår, etter tilbakegangen i mai. Men Ap er ikke i god stand:

Velgere fra Frp hever dem, men Sp, Rødt og ikke minst SV og MDG forsyner seg grovt. Anslagsvis nær 130.000 Ap-velgere har totalt flyktet til disse partiene. Dette er en stortingsmåling – men helhetsbildet peker frem mot kommune- og fylkestingsvalget 9. september. For Ap kan bakgrunnstallene gi grunn til uro.

Slik setter MDG rekord

Også SV, Rødt og Sp vokser – men MDG øker mest. I juni setter det grønne partiet rekord på Vårt Lands målinger: Med 5,7 prosent ville MDG fått ti på Tinget.

Partiet har skapt overskrifter med kanontall i hovedstaden – der MDG tapper Ap for stemmer. Det gjør de også hos oss. Tilsig av flere titalls tusen Ap-velgere bidrar til MDGs jubeltall, men også et annet fenomen har hevet MDG i det siste:

Det er tilstanden i Venstre. For femte måned på rad tapper MDG dette partiet for rundt 10.000 velgere. En stor gruppe kjernevelgere kan ha flyktet fra Venstre for denne gang. Fra motsatt side forsyner også Høyre seg grovt og derfor synker Venstre tilbake til 2-tallet.

LES OGSÅ: Rekordtall for Miljøpartiet – trøstesløst for grønne Venstre

KrF-gladtall

KrF har fått flere målinger på 2-tallet i det siste, men 4,2 prosent hos Norstat er gladtall for partitoppene. KrF er i så fall tilbake ved resultatet fra stortingsvalget og gjør sin bestenotering etter retningsstriden.

Årsaken? Flere KrF-velgere fra forrige valg er lojale. Men fortsatt lekker KrF til Ap og Sp. Og det partiet vinner fra partier til høyre er noe langt magrere.

LES OGSÅ: Slik håper Erna Solberg på rødgrønn støtte til Ropstads tros- og livssynspakke

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Analyse