Nyheter

Sommergave til KrF i gallup – over sperregrensen

For første gang etter at partiet gikk i regjering er KrF over 4 prosent på Vårt Land-gallupen. Oppslutningen er nå den samme som ved forrige stortingsvalg.

KrF får nemlig 4,2 prosent – en fremgang på 0,5 prosentpoeng. Dermed er KrF over sperregrensen.

– Partiet har nå en litt høyere lojalitet blant velgerne de fikk ved forrige stortingsvalg. Men fortsatt er det slik at partiet taper mer til venstresiden enn det de vinner fra partier til høyre, sier valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo.

LES MER: Dramatisk fall for Frp på Vårt Lands juni-måling

Tar tid å bygge tillit

Ikke siden november i fjor har KrF notert et så høyt tall på Norstats stortingsmålinger for Vårt Land. Men det er bare to ganger siden juni i fjor at partiet har vært over sperregrensen.

– Det vil ta tid å bygge tillit, og partiet har vært gjennom en krevende situasjon. Ved å vise at vi får gjennomslag for viktige KrF-saker, og være synlige på det, håper jeg vi kan bygge stein på stein, og vokse enda mer, sier partileder Ropstad.

Han trekker spesielt fram gjennomslag som økning i barnetrygda og den nye tros- og livssynsloven. I tillegg framhever han forslaget om å bruke Opplysningsvesenets fond til vedlikehold av kirkebygg.

– Vi må vise at vi får gjennomslag for viktige KrF-saker, som å bedre familienes hverdag, løfte eldre, og kristne verdier, sier Ropstad.

LES MER: Smak av KrF-opptur uten stort Ropstad-løft

 

Parerte Pride-presset

Målingen ble tatt opp i en periode der Ropstad selv var i hardt vær i media fordi han nektet å stille i Oslo Pride. Men han mener det var andre saker som veide tyngre.

– I forrige uke ble det lagt fram handlingsplaner mot global sult, og for grønn skipsfart. I tillegg fikk vi mange oppslag om tros- og livssynsloven, sier partilederen.

Ikke friskmeldt

Men KrF er ifølge Aardal på ingen måte friskmeldt. Foreløpig ligger KrF an til et gjennomsnitt på 3,3 prosent på juni-målingene. Flere av dem har plassert KrF på 2-tallet.

Rundt 10.000 velgere taper KrF denne gangen til Ap og Sp – gevinsten fra høyre side er på bare et par tusen.

– Det ser ikke ut som partiet får den velgergevinsten de håpet på etter regjeringsvalget. Tapet til venstre side var en kalkulert risiko. Håpet var å vinne tilbake borgerlig innstilte velgere, men dette ser ut til å svikte, påpeker Aardal.

– Og det er ingenting i KrFs situasjon som tilsier at de velgerne som har gått til venstre side, er særlig lette å få tilbake.

For å styrke seg frem mot stortingsvalget, trenger KrF ifølge Aardal tilførsel av velgere fra høyre kant. Men lyspunktet denne måneden er at partiet holder bedre på sine egne velgere fra 2017.

LES MER: KrF og KD taper på abortdebatt

Sliter i kjerneområdene

Flere ferske lokale galluper foran kommune- og fylkestingsvalget viser dessuten en litt nedadgående tendens i viktige kjernestrøk: Tilbakegang siden mars i Kristiansand og fylkesmålingen for Agder – og i lokale målinger for Sandnes og Stavanger.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter