Nyheter

KrF-er i Pride: – Slag under beltestedet at Ropstad ikke går

Både sentrale og lokale KrF-ere deltar i Pride-paraden, og begrunner det med mangfold og solidaritet. Men de er uenige om hvorvidt partileder Kjell-Ingolf Ropstad bør oppfordres til å gå.

Oslo  20180630.
Fargerikt under Oslo Pride Parade som gikk fra Grønland til Spikersuppa.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Trykket min kone og jeg opplevde etter vårt bryllup i august, som jeg opplevde som veldig krevende, var en liten bris sammenlignet med det så altfor mange har måttet og fremdeles må tåle og lide fordi de elsker en av samme kjønn. Også i Norge, sier KrFs kommunikasjonssjef Mona Høvset.

Hun er en av mange KrF-ere som skal delta i Pride-parader i år. For tre år siden ble det bråk i partiet da daværende KrF-leder Knut Arild Hareide gikk i Pride.

Torsdag omtalte Vårt Land at stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold skal delta i årets Pride-parade. Han er såvidt Vårt Land kjenner til eneste av stortingsrepresentantene som skal delta i år, men rundt omkring i landet er det flere.

KrFU-lederen går

KrFU-leder Martine Tønnessen er blant dem som går i Pride. Hun understreker at KrFU ikke har noe vedtak om at folk hverken må eller ikke kan gå, det er helt opp til hver enkelt.

– Jeg skal gå, det har jeg også gjort før. For meg handler Pride om mangfold og retten til å elske den man vil, sier hun.

LES OGSÅ: Botswana avkriminaliserer homoseksualitet

Hun får følge av flere andre KrFU-ere. I fjor gikk Oslo KrFU i toget med flagg, det samme vil de trolig gjøre i år, ifølge fylkeslederen. Blant dem som planlegger å gå i toget er Viken KrFU-leder Simen Bondevik.

– Jeg står ikke inne for alt FRI står for, så jeg kan forstå de som ikke går i Pride. Jeg tror det handler litt om hvordan man tolker paraden. Før var paraden mer politisk i tråd med FRIs agenda, men nå er det blitt en folkefest for mangfold som alle burde kunne klare å stille seg bak, sier han.

Kritiserer Ropstad

Bondevik mener partileder Ropstad burde gå i toget, dersom han mener alvor med fine ord om solidaritet og mangfold. Enebakk KrF-leder Birger Torgersen, som også skal delta, går enda lengre:

– Jeg syns det er trist at Ropstad ikke går. Jeg syns det er et slag under beltestedet til mennesker som sliter med å akseptere sin egen legning, folk som sliter med å komme ut av det berømte skapet. Han hjelper ikke mennesker ved ikke å gå, sier Torgersen.

LES OGSÅ: Politiet med unnskyldning til homofile

Ropstad begrunner sitt valg med at han er sterkt uenig i mange av sakene arrangør FRI står for, om for eksempel sexkjøpsloven og surrogati.

– Jeg respekterer at andre velger annerledes enn meg. Og støtter fullt og helt budskapet om at mennesker må få elske dem de vil, kampen mot diskriminering og for mangfold.

Tønnesen og Høvset sier at de har respekt for Ropstad og hans valg om ikke å delta. Høvset sier også at hun setter pris på støtten fra Ropstad også til KrF-ere som velger å gå i paraden.

Redde kristne?

Leder Tom Landås i Haugesund KrF skal delta i paraden. Han gikk også i fjor, da den for første gang ble arrangert i hjembyen Haugesund.

Han fikk støtte både i og utenfor partiet men også en del «kraftige salutter», som han selv kaller det. Han tror mange i KrF har en feilaktig oppfatning av hva Pride er.

– Jeg tror at kristenfolk og KrF-folk har for lett for å tenke for mye på sex. Når vi går i Pride tenker vi på kjærlighet mellom mennesker, noe vi framhever så godt i KrF. Jeg har fortsatt samme seksualmoral, både før og etter Pride-deltakelse. Jeg mener det samme om trofasthet og hva jeg syns er greit og ikke greit. Pride handler om kjærlighet og kjærligheten til dem som har blitt undertrykt, sier han.

LES OGSÅ: Pompeo: USAs ambassader får ikke heise regnbueflagget

Vanskelig i KrF

Landås erfarer også at debatten om Pride har vært enklere i kirken. Det begrunner han med at kirken har hatt en god prosess rundt spørsmålet. Den norske kirke stiller opp i Pride-toget, også i Haugesund.

– I KrF har jeg opplevd at folk er unødvendig engstelig for at ting skal gå i stykker. Og det gjør det jo ikke. Det er synd at de ikke ser at vi kan få en plattform hvor man kan snakke om samliv og seksualitet, det kan vi gjøre like mye og mer om man går i Pride-tog, sier Landås.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter