Nyheter

Bibelen bestselger i lydbokformat

Joggeren som svetter forbi deg i parken med en plugg i hvert øre, lytter kanskje til Bibelen, for stadig flere ­«leser» kristne bøker ved å lytte til dem.

Bibelen som lydbok er en markedsvinner for Kristent Arbeid Blant Blinde og svaksynte.

KABB – Kristent Arbeid Blant Blinde og svaksynte har lagt fram sine utlåns- og salgstall for 2018, og på lydbokstatistikken er det «Bøkenes bok» som topper suverent.

– Bibelen er den avgjorte bestselgeren vår, sier kommunikasjonsrådgiver Frank Tangen i KABB til Kristelig Pressekontor.

Tusenvis av nedlastinger

Lydbibelen er en innlesning av Bibelselskapets 2011-oversettelse, foretatt i KABBs studio i Askim. Denne bibelutgaven kan lastes ned via strømmetjenesten Storytel, og i 2018 skjedde dette hele 7.143 ganger. Trenden er bare blitt forsterket så langt i 2019.

Dette er et antall som langt overstiger KABBs vanlige kunde­krets, som i hovedsak er blinde og svaksynte og personer med ulike former for lesevansker.

Storytel tilbyr ikke hele Bibelen for nedlasting i ett jafs, men alle delene hver for seg. Nedlastingstallet kan derfor ikke sammenlignes direkte med stati
stikken for salg av bibler på ­papir. Likevel gir det en klar indikasjon på Bibelens popularitet.

LES OGSÅ: Unge synes det er tungt og vanskelig å lese i Bibelen. Men god forkynnelse og bibelgrupper motiverer til lesing.

Effektiv produksjon

Produksjonen av lydbøker er mer effektiv enn noen gang, og stati­stikken viser en klar stigning både i produksjon og bruk av KABBs tjenester. I 2016 ble det produsert 82 lydbøker, året ­etter 119 titler og i fjor 115. Dette gir en økning på rundt 40 prosent ­siden 2016, men produksjonstallene har lenge ligget like ­under eller noe over 100.

Trenden fortsetter i 2019. Til og med i mai har KABB produsert 90 nye lydbøker med kristent innhold. Med samme tempo ut året kan det totale antallet bli på rekordhøye 170 titler.

– Produksjonsøkningen skyldes blant annet at vi har etablert en gruppe faste folk som bruker mye tid på innlesning av bøker for oss. Vi har også fjernet noen tekniske flaskehalser, og dermed kan vi tilby våre ­lånere mange av de nyeste ­bøkene kort tid etter at de er kommet som trykte utgaver. Det er i tråd med vår ideologi om å motvirke­ ­diskriminering av syns- og ­lesehemmede og at de skal ha tilgang til litteratur samtidig med andre, sier Tangen.

LES OGSÅ: Dobbelt så mange unge menn som kvinner leser Bibelen, viser ny undersøkelse

Mange lånere

KABBs hoved­virksomhet, utlån fra det digitale­ lydbiblioteket til brukere med synshemninger eller andre lese­vansker, er en gratistjeneste.

Frank Tangen forklarer at KABB via Storytel også har mange betalende kunder som ikke sliter med å lese papir­bøker, men synes lydbøker er mer praktisk.

– Interessen for lydbibelen er tydeligvis til stede også hos folk som ellers ikke kvalifiserer for å bruke KABBs gratistjenester for syns- og lesehemmede, konstaterer han.

Utlånstallene har sunket noe de siste to årene, men bare fordi­ tellemåten er endret. Det var 19.046 utlån i 2017 og 19.621 i fjor. Nedgangen på 2.500 skyldes trolig at KABB er gått over fra en slags bokklubbordning der lånerne månedlig får tilsendt bøker fra en utvalgt sjanger­
plukket ut av en datamaskin. Den nye og nettbaserte ordningen gir derimot brukerne mulig­het til å bestille nøyaktig den boka de er ute etter og bare den. Det gamle systemet er fortsatt intakt, men har stadig færre brukere.

– Rundt halvparten av lån­erne bruker nå vår rent kundestyrte ordning, og vi har grunn til å tro at utlånstallene for de siste to åra er mer realistiske. Så disse bøkene blir sannsynligvis lest, tror Tangen.

LES OGSÅ: I ti år har hun omarbeidet Guds ord for at flere kan forstå. Det har resultert i Hverdagsbibelen.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter