Nyheter

Lesere møter veggen

Unge synes det er tungt og vanskelig å lese i Bibelen. Men god forkynnelse og bibelgrupper motiverer til lesing.

– Det er ikke så lett å plukke opp en tusen år gammel bok, som har litt gammelt språk, og det er litt vanskelig å bare plutselig sette seg ned og lese i den.

Det sier én av de som er intervjuet til en ny rapport om unge voksnes bibelbruk i forskningsrapporten Å tilbringe tid med Gud, hvor forskere ved Institutt for kirke-, religions- og livssynsforsknings (KIFO) blant annet har undersøkt hva som hindrer og motiverer til bibelbruk blant unge nordmenn. De konkluderer med at unge nordmenn synes Bibelen er vanskelig å lese, særlig om de leser alene på eget initiativ.

Hindre

Tore Witsø Rafoss er én av forskerne bak rapporten. Han forteller at det er vanskelig å si om dagens unge synes Bibelen er vanskeligere enn unge gjorde før, fordi han ikke kjenner til tilsvarende undersøkelser fra tidligere.

Han påpeker likevel at det er mye nytt i dagens mediesamfunn, og unges liv er i en voldsom endring.

– Medietilbudet er enormt i dag. Som det vises i rapporten, så velger flere vekk bibellesing til fordel for andre ting. Mange oppgir at de generelt leser lite og ser mer på TV-serier og film, sier Rafoss.

Det er ikke bare digitale medier som hindrer bibelbruk. Flere av informantene peker på ting som vanskelig språk og struktur som hindre for å plukke opp Bibelen:

«Det er ikke noen krimroman», sier en 20 år gammel mann i rapporten.

Alle som har blitt intervjuet av forskerne er kristne, og de er jevnt fordelt mellom frikirkelige miljøer og Den norske kirke (Dnk). Alle sa at de ønsket å lese mer i Bibelen, også de som allerede leser i den daglig.

Motiverer

Når det kommer til hva som motiverer til bibellesing finner forskerne at bibelgrupper, god forkynnelse og historisk kunnskap motiverer til bibellesing og bidrar til å gjøre Bibelen lettere å forstå.

I fjor skrev Vårt Land om KIFOs kvantitative rapport om nordmenns bibelbruk. Den viste at dobbelt så mange unge menn som kvinner leser Bibelen.

Tidligere bibelskoleelev Eivind Oftedal er oppvokst i bibelbeltet, og en ivrig bibelleser. Han forteller at han kan kjenne seg igjen i funnene om at Bibelen kan oppleves som vanskelig.

– Det er gamle tekster, noen er flere tusen år gamle. De er òg i en veldig variert litterær form, så det kan ofte være krevende å forstå meningen, sier Oftedal.

For ham har bibelskole hjulpet mye, det å lære om de historiske og språklige kontekstene Bibelen er skrevet i. Han forteller at han har prøvd å lese på egenhånd før uten å kjenne til disse sammenhengene, og at han i flere tilfeller har gitt opp.

Oftedal forteller at det som motiverer ham til å lese Bibelen er når teksten blir aktuell for hans liv og møte med Gud. Og relasjonen til Jesus er utgangspunktet for å i det hele tatt lese. Han peker også på at jo mer han leser og forstår, jo mer lyst har han til å lese.

Ønsker å lese

Forskingen er gjort på oppdrag fra Bibelselskapet. Generalsekretær Paul Erik Wirgenes mener den viser viktigheten av å jobbe jevnt med nye bibeloversettelser.

– Språk og språkforståelse er i stadig endring. Vi vet også at mange nordmenn syns det er vanskelig å lese lange sammenhengende tekster. Vi tar disse tilbakemeldingene på alvor, og ser på hvordan vi kan løse dem.

Han legger til at undersøkelsen også viser at Bibelen hører til i samtalerom, og at det er en god utfordring til kirker og menighetsgrupper at forkynnelse og utleggelse av bibeltekstene motiverer.

– Jeg merker meg at flere av informantene sier at de ønsker å lese mer i Bibelen, men får det ikke helt til. Det er en fantastisk utfordring for kirkene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter