Nyheter

Tysk avisgigant tar avstand fra jødehat med egen «klipp ut-kippa» i avisen

Tysklands antisemittisme-kommissær fraråder landets jøder å bære hodeplagget kippa. «Vi må alle gå med kippa», er svaret til sjefredaktøren i avisen Bild.

Den tyske avisen Bild oppfordrer tyskere til å klippe ut kippaen de trykker på papir og bruke den i solidaritet med tyske jøder som utsettes for hets.

Bild er Tysklands største avis, og denne uken startet de en kampanje mot jødehat etter at antisemittisme-kommissæren rådet tyske jøder til å la være å bruke hodeplagget for å unngå hets og diskriminering.

Landets øverste leder, Angela Merkel, sier samtidig at antisemittisme er økende i Tyskland, melder NTB.

Fagbladet Journalisten omtalte saken først.

Papirkippa

Kampanjen går ut på at leserne kan klippe ut en papirkippa fra avisen som var på trykk mandag 27. mai. De har også laget en video som viser hvordan man med en saks, limstift og en hårspenne kan lage sin egen kalott.

Sjefredaktør Julian Reichelt forklarer kampanjen i en Twitter-kommentar:

«Om det så kun er én person i vårt land som ikke kan gå med kippa fordi det setter vedkommende i fare, så må svaret være at vi alle må gå med kippa. Kippaen tilhører Tyskland».

De oppfordret også leserne til å ta bilde av seg iført kalotten og dele det på sosiale medier.

LES MER: – Religioner settes opp mot hverandre. Og det skjer her hjemme

I sympati

I et intervju med mediehuset Funke sa den tyske antisemittisme-kommissæren Felix Klein at han var bekymret over at det de siste årene er blitt stadig mer sosialt akseptabelt å gi uttrykk for antisemittiske meninger.

– Dette har dessverre tvunget meg til å endre mening. Jeg kan ikke lenger råde jøder til å gå med kalott til enhver tid overalt i hele Tyskland, sa Klein.

Også presidenten i jødenes sentralråd i Tyskland Josef Schuster mener at sikkerhetssituasjonen i storbyene har forverret seg de siste årene.

Dette har senere Israels president Reuven Rivlin kommentert gjennom Twitter.

– Uttalelsene fra Tysklands antisemittisme-kommissær sjokkerte meg dypt, skriver Rivlin på Twitter.

– Vi anerkjenner og verdsetter det moralske standpunktet og engasjementet den tyske regjeringen har for den jødiske befolkningen, men frykten for sikkerheten til tyske jøder er en kapitulasjon overfor antisemittisme og en innrømmelse av at jøder igjen ikke er trygge på tysk jord, skriver han.

LES MER: Kalottaksjon for tyske jøder

'Også i Norge'

Den norske skribenten Monica Csango sammenligner situasjonen i Tyskland med Norge. I et VG-innlegg forteller Csango at hun har sluttet å bære på symboler som viser at hun er jøde. Hun mener at antisemittismen lever godt i Norge også.

– I min oppvekst hendte det innimellom at jeg bar en liten bokstav, en såkalt «chai», som er det jødiske symbolet på liv. Eller en liten davidsstjerne. Det fikk meg til å føle meg bra, jeg likte det. Jeg har ikke båret noen av disse symbolene på flere år. Hvorfor? Fordi tenk om noen ser og misforstår, og roper «Jævla jøde» rett ved meg, skriver hun.

Blandet tilbakemelding

I sosiale medier har kampanjen høstet både positive og negative tilbakemeldinger.

«Kippa er ikke karneval», tvitrer en tysk journalist.

«Riktig. Jeg håper du og din arbeidsgiver er i like mye solidaritet med hodesjalet», skriver en annen tysker.

«Godt gjort, Julian!» skriver en annen Twitter-bruker med adresse til avisens sjefredaktør: «Hat og fordommer tilhører ikke i den moderne, siviliserte verden. Jeg er stolt av deg!».

På Facebook skriver en norsk bruker: «Her er det bare for norske aviser å følge opp.»

LES OGSÅ: Kinesiske innvandrere mål for Jehovas vitner

---

Jødehets i Tyskland

  • Antall antisemittiske lovbrudd i Tyskland steg fra 1.504 i 2017 til 1.646 i 2018, en økning på 10 prosent.
  • Antallet saker som dreide seg om vold steg fra 37 til 62 i samme periode.
  • Kilde: NTB

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter