Det viser en optimistisk statusrapport fra Redd Barna, som har sett på barns tilgang til helsehjelp, skole og ernæring, samt hvor utsatt barn er for barnearbeid og barneekteskap.
Bare på én av åtte faktorer som kan ødelegge barndom, har utviklingen gått feil vei siden tusenårsskiftet: Antall barn på flukt på grunn av krig og konflikt har økt med hele 80 prosent de siste tjue årene.
LES MER: Ulstein vil priorotere sårbare
Afrika dominerer i bunn
Av de ti landene der det er trygget for barn å vokse opp, er åtte europeiske. I motsatt ende ligger samtlige ti av de mest utrygge landene for barn i Afrika sør for Sahara. Men også i denne regionen har flere land oppnådd enorm framgang de siste 20 årene:
• I Rwanda er antall barn som dør før fylte fem år er redusert med 79 prosent. Landet har også halvert barnearbeid, tenåringsfødsler og drap på barn siden 2000. Flere barn går på skole og færre barn er gift før fylte 18 år.
• Etiopia kan vise til halvering i tallet på barnedødsfall og barn som ikke får skolegang. Antallet tenåringsfødsler er redusert med over 40 prosent, og kortvoksthet er redusert med en tredjedel.
• Relativt sett har ingen land hatt en like bemerkelsesverdig framgang enn Niger, der antallet barn som dør før fylte fem år er redusert med hele 62 prosent på tjue år. Landet er likevel fortsatt av de aller mest utrygge for barn.
LES OGSÅ: Ungdom skal gi Ulstein råd
Småbarnsmor fikk det bedre
I det afrikanske landet Malawi har tobarnsmoren Esther opplevd en stor forbedring siden hun fikk sin første sønn for 11 år siden. Hennes nyfødte sønn Blessings har langt bedre helseutsikter.
– Mitt første barn ble født med lav fødselsvekt og var ofte syk. Blessings kom etter at prosjektet Bedre ernæring var kommet i gang. Han ble født med en høyere vekt enn gjennomsnittet og er sunnere, sier Esther til Redd Barna.
Hennes familie er blant flere enn 112.000 husholdninger i fem provinser nord i Malawi som har fått ta del i ernæringsprogrammet. Det har blant annet ført til at hun nå dyrker frukt og grønnsaker i bakhagen, der hun også aler opp kyllinger, duer og geiter.
LES OGSÅ: Til islamistenes nye kampfront
Redd Barna: Noe å feire
– Aldri har så mange barn hatt det så godt som nå. Barn er sunnere og flere går på skole enn noen gang før. Det er virkelig noe å feire, sier Birgitte Lange, generalsekretær i Redd Barna i forbindelse med lanseringen av rapporten.
Bak fremgangen ligger en formidabel innsats fra myndigheter, frivillige organisasjoner, FN, og ildsjeler på alle nivåer og i alle land.
I år 2000 ble 970 millioner barn frarøvet barndommen på grunn av faktorer som barneekteskap, tidlig graviditet, at man ikke fikk gå på skole, sykdom, underernæring, eller dødsfall som følge av vold.
Tallet er i dag redusert til 690 millioner. På 20 år er risikoen for at et barn skulle dø før sin femårsdag halvert.
Rett vei i 173 av 176 land
Bare i tre av 176 land har det gått feil vei: I krigsherjede Syria, konfliktfylte Venezuela, samt i Trinidad og Tobago der feilernæring har ført til økt forekomst av kortvoksthet.
Siden tusenårsskiftet har altså har minst 280 millioner flere barn utsikter til en trygg og sunn barndom.
Her er noen av framskrittene Redd Barna trekker fram:
• 4,4 millioner færre barn under fem dør hvert år.
• 49 millioner færre er veksthemmet fordi de har fått for lite eller feil ernæring.
• 130 millioner flere barn går på skolen.
• 94 millioner færre barn er barnearbeidere.
• 11 millioner færre jenter tvangsgiftes eller gifter seg tidlig.
• 3 millioner færre tenåringer føder barn per år.
• 12.000 færre barn drepes hvert år.
Det store skåret i gleden er altså at det nå er over 30 millioner flere mennesker enn i år 2000 som er fordrevet i verden, en økning på 80 prosent.
---
Best og verst
- Disse landene rangeres som tryggest for barn å bo i:
- 1. Singapore, 2. Sverige, 3. Finland, 3. Norge, 3. Slovenia, 6. Tyskland, 6. Irland, 8. Italia, 8. Sør-Korea, 10. Belgia.
- I disse 10 av 176 rangerte land er barn minst beskyttet mot en utrygg oppvekst:
- 176. Sentralafrikanske republikk, 176. Niger, 174. Tsjad, 173. Mali, 172. Sør-Sudan, 171. Somalia, 170. Nigeria, 169, Guinea, 168. DR Kongo, 167. Burkina Faso.
- Kilde: Global Childhood Report, Redd Barna
---