Nyheter

Svensk påtalemyndighet tar ut tiltale mot «Kristi brud» fra Knutby-menigheten

Tre personer fra den tidligere Knutby-menigheten i Sverige tiltales for mishandling og seksuell utnytting. Åsa Waldau, kalt «Kristi brud», er blant dem.

De tre tilhørte frikirkeforsamlingen utenfor Uppsala, som nå er nedlagt. Onsdag blir de tiltalt for flere tilfeller av mishandling, samt seksuell utnyttelse av en person i et tillitsforhold.

Menigheten sto for 15 år siden i sentrum for en av Sveriges mest omtalte kriminalsaker. Waldau, som ble kalt «Kristi brud» av den drapsdømte pastoren Helge Fossmo, var en av frontfigurene i Knutby-menigheten.

Hun tiltales for flere tilfeller av mishandling, men ikke seksuell utnytting, opplyser påtaleansvarlig Liselott Herschend til Expressen.

LES OGSÅ: Knutby-barna forteller om livet i menigheten og livet med «Kristi brud»

– Nærmest sektlignende

Aktor Tomas Eriksson mener det i en krets i menigheten kan ha vært et hierarki.

– Hierarkiet skal ha blitt opprettholdt ved å utøve mishandling og andre gjerninger, som nå etterforskes. Nærmest sektlignende forhold kan ha funnet sted, skrev han til tingretten i Uppsala i fjor.

Det er mistanke om at personer innen kirken kan ha utført handlingene, samt fått andre til å utføre dem, gjennom flere år fram til 2017, skrev Eriksson:

– Innen kretsen kan vold ha blitt normalisert på en måte som ellers ofte bare forekommer i nære relasjoner, skrev aktoren.

Åtte fornærmede

Til sammen åtte personer er fornærmet i saken.

– Jeg har ikke sett noen tiltale og vil se den før jeg uttaler meg, sier advokat Bengt-Göran Hugoson, som representerer en av de tre som tiltales, til TT.

Knutby-menigheten ble kjent da Fossmos kone Alexandra Fossmo ble funnet drept 10. januar 2004.

LES OGSÅ: Avslører vold og overgrep i Knutby

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter