Nyheter

Avslører vold og overgrep i Knutby

Etter at «Kristi brud» flyttet fra Knutby, har menigheten smuldret opp. Nå forteller tidligere medlemmer om vold og overgrep. – Det kunne vært deg eller meg, advarer reporter.

– Jeg har sett mennesker bli mishandlet. I ett tilfelle har jeg selv slått en person, forteller ­Peter Gembäck, tidligere ­pastor i ­Filadelfia Knutby i et eksklusivt intervju med SVTs Uppdrag granskning.

Han er pastoren som holdt menigheten sammen da den ble rammet av drap og drapsforsøk i 2004. Gembäcks ­pastorkollega Helge Fossmo ble dømt for drap på sin kone. Hun var også lille­søster til Åsa Waldau – den kvinnelige pastoren i menigheten som ble kjent som ­«Kristi brud».

I årene etter drapssaken har Gembäck forsvart menig­heten og benektet påstandene om at Åsa Waldau ble sett på som «Kristi brud». Nå innrømmer Gembäck, som har vært Waldaus høyre hånd, at han har løyet.

– Læren om Kristi Brud har vært levende i Knutby, sier han til SVTs reporter.

Gikk til politiet

Waldau sluttet 
som pastor i 2009, men fortsatte å ha stor innflytelse på menig­heten. I 2016 forlot ­Waldau ­Knutby. Det samme gjorde en pastor som ble anklaget for å ha misbrukt sin stilling. Etter at de to lederskikkelsene forsvant, har menigheten smuldret opp, og har i dag bare 16 medlemmer. Våren 2017 sluttet også Gembäck.

– Jeg vil legge alle kort på bordet og har selv kontaktet politiet. Til dem har jeg beskrevet situasjonen og bedt dem om å etterforske om jeg har gjort noe straffbart, sier Gembäck som innrømmer at han hadde et stort delansvar for kulturen i Knutby-menigheten.

Han forteller at han har sett folk blitt slått, som oftest øre­fiker, men at Åsa Waldau var mer hardhendt. Andre vitner forteller at hun slo med gjenstander.

– Jeg skulle ønske at jeg ­stoppet og gikk imellom. Men i min tankeverden var det min feil at hun gjorde det. At jeg ikke hadde stoppet dette menneske fra å synde. Åsa sa ofte «Se hva dere tvinger meg til å gjøre», sier Gembäck.

– Vanlige mennesker

SVT har vært i kontakt med over halv­parten av alle som har vært medlemmer i menigheten siden begynnelsen av 2000-tallet. De som snakker skildrer et miljø der man ble straffet om man ikke ga nok penger til menigheten eller ikke æret Kristi brud.

Reporter Anna Lindman forteller at medlemmene hver for seg er oppegående mennesker som i utgangspunktet ble tatt imot med varme og gitt meningsfulle liv – men som ganske raskt er blitt hjernevasket og manipulert inn i et system.

– Det kunne vært du og jeg, sier hun til sin egen TV-kanal.

Lindman mener det er viktig å sette søkelys på de menneskelige mekanismene som har virket i Knutby.

– Vi må lære hva som skjer. Hvordan en leder kan få slik enorm makt og hvorfor mennesker ikke klarer å bryte ut av et slikt system, sier hun.

LES MER: Dropper Kristi brud

Slo og bet

Svenske TV4 og Aftonbladet har også gransket menigheten. De har intervjuet Rigmor Robért, en psykolog som har fulgt menigheten lenge.

– Waldau har i vitners nærvær mishandlet med slag, verktøy og skohorn. Hun har hogget med gaffel og bitt mennesker, sier ­Robért, som har anmeldt ­Waldau til politiet.

En annen pastor er anmeldt for seksuelt misbruk. Politiet har avhørt en rekke vitner, men vil ikke kommentere av etter­forskningshensyn.

Medlemmene TV4 har ­snakket med forteller om ­helvetestrusler, samværsnekt med ­familie, vold, pengeutpressing og ­slaveliknende tilstander.

Menigheten ble fortalt at de under morddramaet i 2004 sviktet Åsa Waldau og at de derfor hadde en gjeld å betale. Til sammen skal personene ha gitt over 4 millioner kroner – alt i kontanter slik at det ikke kunne spores.

– Alle ansvar

Waldau ­svarer TV4 gjennom sin advokat. Hun beklager dypt at tidligere medlemmer opplever at det har forekommet mishandling. Hun ­mener det er er to sider av denne saken. Man har hatt en sterk tro og et sterkt fellesskap der man har handlet sammen og i felles forståelse. Hun ser i dag at ­deler av troen og fellesskapet har vært usunt.

Uppdrag granskning oppsøkte Waldau på hennes nye 
bosted.

– Jeg vil be om tilgivelse ­resten av livet mitt for det jeg har gjort. Men vi hadde alle et ansvar for det vonde vi gjorde mot ­hverandre. Vi trodde at vi gjorde noe bra, at vi gjorde noe rett. Vi trodde vi gjorde det Gud hadde sagt, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter