Nyheter

Asia Bibi nå i Canada

– Vi får håpe dette ikke fører til represalier mot pakistanske kristne, sier Ed Brown i Stefanusalliansen.

FILE - In this Nov. 20, 2010, file photo, Asia Bibi, a Pakistani Christian woman, listens to officials at a prison in Sheikhupura near Lahore, Pakistan. The Christian woman freed by Pakistan's Supreme Court which acquitted her on blasphemy charge was transferred to southern Karachi by Pakistan's security agencies, but has told a friend, who spoke to her on telephone, that she is being held in a room unable to leave and unable to find out when she can leave Pakistan. (AP Photo, File)

Asia Bibi er ikke lenger i Pakistan, melder CNN. Den blasfemidømte fembarnsmoren skal nå ha ankommet Canada.

Bibi, som er kristen, ble i 2010 dømt til døden for å ha fornærmet profeten Muhammed.

– Jeg kom med et lettelsens sukk da jeg hørte dette. Jeg er glad for at pakistansk høyesterett har vært så tydelig i sin dom, og for at myndighetene har tatt saken på alvor og beskyttet henne, sier Ed Brown, generalsekretær i Stefanusalliansen.

LES MER: Bibis advokat tvunget til å forlate Pakistan etter frifinnelse.

Dømt til døden

Asia Bibi og ­hennes familie er de eneste ­kristne i landsbyen Ittan Wali i Punjab-provinsen i Pakistan. Bibis forbrytelse skal ha skjedd i 2009, da hun kom i krangel med noen kolleger på gården hun ­arbeidet på. Kollegaene ble ­sinte fordi Bibi drakk vann av koppen de delte, fordi de mente hun som kristen var uren. Bibi skal angivelig ha fornærmet profeten ­Muhammed under gemyttene ved å si: «Min Jesus døde for meg. Hva har Muhammed gjort for dere?»

Bibi har anket dødsdommen i de pakistanske rettsinnstansene uten hell. Men i november i fjor ble hun imidlertid frikjent i pakistansk høyesterett. Siden da skal hun ha oppholdt seg på et hemmelig sted under militær beskyttelse.

Menneskerettighetsaktivister har likevel bekymret seg for Bibis sikkerhet. I blasfemisaker kan nemlig den tiltalte være i enorm fare etter at han eller hun slipper løs.

– Vi vet at ekstremister har infiltrert myndighetene tidligere. Det har sådd tvil om myndighetenes evne til å beskytte minoriteter, sier Brown.

LES MER: – Asia Bibi har tent håpet.

Store spenninger

Risikoen for egen sikkerhet har vært stor for politikere og aktivister som har engasjert seg i Asia Bibis sak.

I 2011 ble den pakistanske senatoren Salmaan Taseer, som hadde støttet Bibi offentlig, henrettet av sin egen livvakt. Samme år ble regjeringens eneste kristne minister Shahbaz Bhatti myrdet, angivelig fordi han var motstander av blasfemiparagrafen Bibi ble dømt på grunnlag av.

Senator Taseers drapsmann, som ble dømt til døden og henrettet i 2016, har i ettertid blitt hyllet som en martyr. I Norge møtte over 100 mennesker opp foran den pakistanske ambassaden for å protestere mot dødsdommen, og for å vise sin støtte til dagens blasfemilovgivning.

LES MER: Pakistan i høyspenn etter frifinnelse.

For tidlig å spå konsekvenser

– Det er for tidlig å vite hva konsekvensen av dette vil bli for pakistanske kristne. Vi får håpe at stemningen har roet seg, og at Bibis utreise ikke fører til represalier mot kristne, sier Ed Brown.

Han tror ikke utreisen i seg selv vil ha så store konsekvenser for pakistanske kristnes situasjon.

– Men det er betydningsfullt at dommerne var så tydelige da de frikjente Bibi. Særlig viktig er det at de brukte islamsk retorikk for å avvise anklagene mot henne, sier Brown.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter