– Foreløpig er demonstrasjonene fredelige, og det er ikke meldt om vold mot den kristne minoriteten. Men jeg er redd for at det skal eskalere, sier Ed Brown, generalsekretær i Stefanusalliansen, som jobber for å beskytte mennesker som undertrykkes for sin tro.

Asia Bibi ble arrestert i 2009 etter en krangel med muslimske kvinner og ble dømt til døden året etter for å ha fornærmet muslimenes profet Muhammed. Nå har domstolen i Pakistan snudd i saken.

– Anken er tatt til følge. Hun har blitt frikjent, dommen fra Høyesterett og rettssaken er reversert. Dommen mot henne er satt til side, sier justitiarius Saqib Nisar i rettsavgjørelsen.

Avgjørelsen var ventet å møte stor motstand, særlig fra islamister som har krevd at Bibi skulle henrettes. Ed Brown forteller at sikkerhetsmyndighetene i alle landets provinser de siste dagene har innkalt religiøse ledere til møter for å forberede dem på at en frifinnelse kunne framprovosere voldelige reaksjoner.

De kristne lederne har deretter oppfordret medlemmene av menighetene til å holde seg innendørs i tiden etter høyesterettsdommen ble kjent, i tilfelle demonstrasjoner skulle utarte seg til å bli voldelige.

Store demonstrasjoner

I Islamabad ble paramilitære styrker satt ut tirsdag for å forhindre at demonstrantene tok seg fram til Høyesterett. Ifølge den pakistanske nyhetsnettsiden Dawn, ble tre broer i Punjab-provinsen blokkert av demonstranter som slo fast at de ikke vil flytte seg før Bibi blir hengt.

Det ytterliggående islamske partiet Tehreek-i-Labbaik Pakistan truet 13. oktober med «å paralysere landet dersom Asia Bibi blir frikjent i Høyesterett», og oppfordret i går sine tilhengere til å «vende seg mot» Pakistans hær, domstol og regjering.

– Alle vet om denne saken i Pakistan, noe omfanget av demonstrasjonene også viser. De kristne i landet er nå glade, men også bekymret, sier Brown.

Fortsatt frykt

Bibi skal angivelig ha fornærmet profeten ­Muhammed ved å si: «Min Jesus døde for meg. Hva har Muhammed gjort for dere?» Selv om dommen mot henne nå er opphevet, er det stor fare for at Asia Bibi og familien hennes kan bli utsatt for represalier fra de som mener dødsdommen burde blitt stående. Venstre-politiker Abid Raja foreslo derfor tirsdag å hente henne til Norge.

– Jeg er redd hun kan bli drept i Pakistan om hun ikke får tilstrekkelig beskyttelse. Jeg vil hun skal få beskyttelse eller asyl i annet land. Kanskje Norge kunne åpnet sitt hjerterom for denne dødsdømte kristne kvinnen, sa Raja til NTB.

Raja leder Stortingets religionsfrihetsgruppe, og har tatt opp Asia Bibi-saken mange ganger, både i Norge, med pakistanske myndigheter og i internasjonale fora.

– Saken har vært en stygg og grov skam for Pakistan. Endelig løslates Asia Bibi. Grov urettferdighet har rammet henne og hennes familie i ni år. Jeg er både lettet og glad på hennes vegne, men frykter hun kan bli utsatt for stygge lovløse handlinger. Pakistanske myndigheter må sørge for hennes sikkerhet nå, sier Raja.

Ed Brown er glad for initiativet til å tilby Bibi asyl i Norge.

– Dette har også vi tatt opp. Det er veldig fint om hun kan komme hit, men det får bli opp til henne og hennes familie, sier Brown.