Nyheter

‘Asia Bibi har tent håpet’

Sajid Christopher Paul tror frikjennelsen av Asia Bibi kan gjøre det vanskeligere å reise falske blasfemianklager. Nå håper han at Bibi kommer ut av Pakistan i live.

– Asia Bibis sak har blitt selve ikonet på forfølgelsen av minoriteter i Pakistan. Når hun nå har blitt frifunnet, tenner det et håp i befolkningen om at situasjonen skal bedres. Det er oppmuntrende at dommerne turte å frikjenne henne, sier Sajid Christopher Paul. Han er president i Human Friends' Organization, og har vært en av Bibis nære støttespillere de siste årene. Nå er han i Norge på invitasjon fra Stefanusalliansen, blant annet for å snakke om forfulgte kristnes situasjon i Pakistan.

LES MER: Listhaug og Raja vil ha Asia Bibi til Norge.

Frikjent til store protester

Asia Bibi, som ble dømt til døden for blasfemi i 2010, ble i slutten av oktober frikjent i pakistansk høyesterett. Det vakte sterke reaksjoner tilhengere av det islamistiske partiet TLP, som egget til demonstrasjoner i Islamabads gater. Lederen i TLP uttalte at høyesterettsdommerne som frikjente Bibi burde drepes.

Mange frykter at frikjennelsen av Bibi kan føre til en ytterlige innsnevring av religionsfriheten, og til en intensivert forfølgelse av kristne og andre religiøse minoriteter.

– Det er mange som er redde. Tidligere har vi sett at slike hendelser har blitt møtt med ødeleggelse av kristnes eiendommer, med høyere skattlegging eller mer tortur. Påtenning av skoler, kirker og sykehus er en annen reaksjon vi har sett, sier Paul.

Forfølgelse

Dette var tilfelle i 2013, da 75 kristne ble drept og rundt 100 hus brent ned i et kristent nabolag som en reaksjon på at en kristen mann skal ha kommet med en blasfemisk uttalelse.

– Men til nå har ingen blitt drept denne gangen. Det virker som om politiet og militæret er bevisste. Politiet har blant annet lovet å beskytte kirkene, sier Paul.

LES MER: Pakistan i høyspenn etter frifinnelse.

Får ikke reise ut av landet

Han forteller at Asia Bibi er ute av fengsel og forent med familien ett sted i Pakistan.

Men Bibi får imidlertid ikke lov til å forlate landet. 2. november inngikk nemlig regjeringen en avtalte med TLP-partiet som slår fast at Bibi skal stå på listen over personer som ikke får forlate landet helt til høyesterett går igjennom saken hennes på nytt. Regjeringen har også frigitt TLP-tilhengere som ble fengslet etter demonstrasjonene som fulgte Bibis frikjennelse.

Menneskerettighetsaktivister mener avtalen med TLP er et uttrykk for at den pakistanske regjeringen gir etter for ekstremister.

LES MER: Religiøs forfølgelse øker i Pakistan.

Anspent stemning i rettsalen

Paul var selv til stede i ett av rettsmøtene i høyesterett under Bibi-saken. Han beskriver stemningen i rettssalen som svært anspent. Flertallet av de tilstedeværende ønsket at dødsdommen mot Bibi skulle opprettholdes, mener han.

– Vi var redde. Men jeg forsto på kroppsspråket til dommerne at de kom til å frigjøre henne. Bibis forsvarer gjorde en veldig god jobb, og viste hvordan bevisene mot Bibi var nærmest ikke-eksisterende.

Han berømmer dommerne for motet de viste under rettsaken.

– De var tydelige på at de selv er muslimer, og motstandere av blasfemi. Likevel var de klare på at man ikke kan anklage noen for blasfemi uten bevis, sier Paul.

Ingen presedens

– Vil frikjennelsen av Asia Bibi skape presedens i denne typen saker, slik at flere blasfemi-anklagede kan bli frikjent?

Nei, for Pakistans rettssystem fungerer på en annen måte enn det amerikanske, for eksempel. Det er kun parlamentet som kan endre og redigere lovgivning.

Paul håper imidlertid at høyesteretts kjennelse kan sette i gang en samtale om blasfemi-paragrafen i parlamentet.

– Politikerne har allerede begynt å gjøre tiltak for å stanse misbruket av blasfemi-paragrafen. De har for eksempel gjort det straffbart å fremme falske anklager om blasfemi mot noen. Det er en kjent sak at mange bruker blasfemianklager som en måte å hevne seg på i personlige konflikter.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter