Nyheter

Hilde Frafjord Johnson går av som generalsekretær i KrF

– Jeg vil takke Knut Arild Hareide for den tilliten han viste meg, sier Frafjord Johnson.

LEDER: Hilde Frafjord Johnson er generalsekretær i KrF.

– En generalsekretær skal ikke bare være partiets administrative leder, men også en viktig medspiller og forsvarer av den strategiske kursen en partileder velger, sier Hilde Frafjord Johnson i en pressemelding fra KrF.

– Jeg gir ingen kommentarer utover pressemeldingen, uttaler Johnson selv overfor Vårt Land.

Samtalene skal i følge kilder «ha pågått en stund». Det skal foreligge en signert avtale om vilkår for fratredelsen, men den skal ikke avvike fra det man får i tilsvarende situasjoner.

De ansatte i partiet – fylkessekretærer og andre – ble orientert om fratredelsen på et telefonmøte tidlig på ettermiddagen. I KrFs apparat er man ordknappe.

– Jeg har ingenting å si utover det som står i pressemeldingen, sier partiets kommunikasjonssjef Mona Høvset.

LES MER: Hareide: – Ikke overrasket over at Hilde nå går av

Sa fra i høst

Allerede i høst, da KrF valgt å søke regjeringssamarbeid med blant andre Frp, meddelte generalsekretæren det ikke var naturlig for henne å fortsette.

Bakgrunnen for at hun går av først nå er at den nye partiledelsen er valgt. Kjell Ingolf Ropstad ble nylig valgt til ny leder under KrFs landsmøte.

– Jeg ba derfor denne uken partiledelsen om avløsning. Det er det ingen dramatikk i, men en helt naturlig konsekvens av det som har skjedd i partiet, sier Frafjord Johnson.

LES OGSÅ: Hemmelige krisetall gir Hilde Frafjord Johnson stryk

Takker Hareide

Hun tok over som generalsekretær i partiet i mars 2016, men stod på «rød» side sammen med Knut Arild Hareide under KrFs dramatiske veivalg i høst.

I pressemeldingen trekker Frafjord Johnson fram KrFs tidligere partileder:

– Jeg vil takke Knut Arild Hareide for den tilliten han viste meg og for et godt og nært samarbeid gjennom mange år. Takk også til Kjell Ingolf Ropstad for ryddig og ordentlig håndtering. Jeg ønsker ham lykke til som ny partileder i KrF.

– Mange krevende saker

Ropstad selv takker også Frafjord Johnson.

– Hun har håndtert mange krevende saker i sin tid som generalsekretær. Jeg ønsker henne lykke til videre, og nå skal vi så snart som mulig få på plass en ny generalsekretær, sier KrFs nye partileder.

Vårt Land har vært i kontakt med Kjell Ingolf Ropstad som sier han ikke har noen ytterligere kommentarer.

BERIT AALBORG I 2016: «Hareide vil bruke Frafjord Johnson til å manøvrere KrF til makt»

Misnøye på landskontoret

I april meldte Vårt Land at det var «betydelig misnøye med ledelsen» blant de ansatte på KrFs landskontor bare få måneder før retningsstriden. Det viste arbeidsmiljøundersøkelsen blant de 25 ansatte ved lands- og fylkeskontorene i KrF, noe som kom fram i partiets årsmelding for 2018.

Hilde Frafjord Johnson har ledet kontoret og sa til Vårt Land at misnøyen skyldtes nedbemanning og omorganisering. Undersøkelsen ble gjennomført rett etter at landskontoret måtte nedbemanne mot sin vilje, forklarte generalsekretæren.

– Medarbeiderne ble oppfordret til å være ærlige, slik at vi kunne iverksette tiltak for å bedre arbeidsmiljøet. Tiltakene ble gjennomført etter tilråding fra arbeidsmiljøutvalget og en ny undersøkelse ble iverksatt før jul, sa Frafjord Johnson.

Fikk intern stryk

Interne nøkkeltal som Vårt Land fikk tilgang til, malte et enda mørkere bilde. Der ga 7 av 10 ansatte ved lands- og fylkeskontorene Frafjord Johnson stryk.

• På forsommeren i 2018 var 72 prosent uenig i at «generalsekretæren fyller rollen på en god og riktig måte». Halvparten av disse var ganske uenig, halvparten svært uenig.

• På tampen av 2018 sa fortsatt 49 prosent seg uenig.

Frafjord Johnson selv har vist til nedbemanningsprosessen, men KrF-ere Vårt Land snakket med sa at det ga et ufullstendig bilde. Særlig på «blå» side i partiet ble det pekt på misnøye med generalsekretærens jobb generelt.

Hilde Frafjord Johnson har siste arbeidsdag som generalsekretær i KrF 20. mai.

LES OGSÅ: Blei partisekretær etter toppjobbar i FN

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter