Nyheter

Hareide ikke overrasket over Frafjord Johnsons avgang

– Hun har opptrådt lojalt og profesjonelt i tiden etter retningsvalget, mener Knut Arild Hareide. Etter det Vårt Land erfarer skal Kjell Ingolf Ropstad selv ha ønsket ny generalsekretær.

Gardermoen  20181102.
Partileder Knut Arild Hareide snakker med generalsekretær Hilde Frafjord Johnson under KrFs ekstraordinære landsmøte på Gardermoen fredag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Jeg er ikke overrasket over at Hilde nå går av som generalsekretær, sier Knut Arild Hareide til Vårt Land.

Det er sammen mann som i sin partiledertid ansatte Hilde Frafjord Johnson. Etter ansettelsen ble hun spurt om hun ble generalsekretæren som kom til å lede partiet i retning Ap.

– Nei, her skal generalsekretæren være sekretær – og ikke general. I diskusjonen om samarbeid har KrFs ledelse alt sagt at den skal ligge lavt med sitt eget syn. Medlemmene skal oppleve at dette er deres egen prosess, svarte Frafjord Johnson.

Én av hovedgrunnene til at hun nå går av er veivalget i høst, hvor Frafjord Johnson stod på den tapende, røde siden i KrF.

– Etter at partiet høsten 2018 valgte å søke regjeringssamarbeid med blant andre FrP, og gikk inn i Solberg-regjeringen, meddelte jeg fungerende partileder at det ikke var naturlig at jeg fortsatte som generalsekretær i KrF, sier Frafjord Johnson selv.

BERIT AALBORG I 2016: «Hareide vil bruke Frafjord Johnson til å manøvrere KrF til makt»

– Vanskelig for henne

Hun etterfulgte Knut H. Jahr som generalsekretær da hun i 2016 tok over. Før jobben i KrF har hun lang fartstid som diplomat og var blant annet FNs spesialutsending til Sør-Sudan fra 2011 til 2014.

Etter drøye tre år i jobben går hun altså av som generalsekretær. Hareide mener hun har gjort en veldig god jobb.

– Hun har opptrådt lojalt og profesjonelt i tiden etter retningsvalget, mener den tidligere partielderen. Så opplever jeg likevel at det var et valg som var vanskelig for henne. Så det har vært en forventning om at dette ville skje, sier Hareide.

LES OGSÅ: Hemmelige krisetall gir Hilde Frafjord Johnson stryk

Ropstad-ønske

Vårt Land erfarer fra sentralt KrF-hold at Kjell Ingolf Ropstad skal ha ønsket en ny generalsekretær – at det var et gjensidig ønske at hun skulle gå av. Andre understreker at forholdet mellom de to har vært ryddig, selv om det ikke var så nært som mellom Hareide og Johnson.

Etter det Vårt Land forstår har saken ikke vært oppe i sentralstyret. De skal ha fått beskjed om at Johnson går av i en tekstmelding helt nylig.

Samtalene om fratredelsen skal ifølge kilder «ha pågått en stund». Det skal foreligge en signert avtale om vilkår, men den skal ikke avvike fra det man får i tilsvarende situasjoner.

De ansatte i partiet – fylkessekretærer og andre – ble orientert om fratredelsen på et telefonmøte tidlig på ettermiddagen. I KrFs partiapparat er man ordknappe.

– Jeg har ingenting å si utover det som står i pressemeldingen, sier kommunikasjonssjef Mona Høvset.

LES OGSÅ: Hilde Frafjord Johnson blei partisekretær etter toppjobbar i FN

Uttrykker lettelse

Heller ikke ny nestleder Ingelin Noresjø vil kommentere fratredelsen.

Fra flere hold i KrFs apparat uttrykkes det imidlertid lettelse over at en vanskelig situasjon er løst: At landsmøtet har en leder som ikke har motstridende politisk kurs som lederen.

Andre synes riktignok også det er ubeleilig med generalskifte like før en viktig lokalvalgkamp.

Fikk krass blå kritikk

I løpet av retningsstriden ble Frafjord Johnson en omstridt person på blå side. Sentralstyremedlem Tove Welle Haugland rykket for eksempel ut med åpen kritikk om henne og Hareide. Haugland mente i VG at Frafjord Johnson og Hareide rigget veivalget til fordel for rød side.

– Har det bakteppet noe å si Hareide?

– Nei, Hilde gjorde en veldig god jobb under forutsetningene som var. Kritikken fra Tove Welle Haugland den gang var ikke berettiget. Den var nok mer et spill for å vinne fram i veivalgsdebatten, mener Hareide i dag.

Tove Welle Haugland skriver til Vårt Land at hun synes det «er en urimelig og uriktig anklage fra Hareide».

– Her insinuerer han noe som rett og slett ikke er korrekt, skriver sentralstyremedlemmet i KrF.

Slik kommenterer hun Johnsons avgang:

– Jeg er glad og takknemlig for den jobben Hilde Frafjord Johnson har gjort for KrF. Hun har vært opptatt av å løfte fram og backe oss unge politikere. Hun har stått bak viktige endringer i organisasjonen vår, som gjør oss mer attraktive for unge velgere og medlemmer. Jeg har respekt for avgjørelsen og ønsker henne lykke til.

Saken ble oppdatert med tilsvar fra Tove Welle Haugland 08.05.2019 kl. 09.30. Hauglands kommentar om Hilde Frafjord Johnsons avgang ble lagt til kl. 13.51 samme dag. 

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter