Nyheter

Skal smugle høyteknologiske bibler til Nord-Korea

Den svenske organisasjonen Ljus i Öster trenger 300.000 svenske kroner til et topphemmelig bibelsmuglings-oppdrag i verdens mest lukkede land. Blir smugleren tatt kan personen risikere dødsstraff i Kim Jung-uns knallharde regime.

«Nordkorea behöver Jesu kärlek.» Slik lyder første setningen i Ljus i Östers kampanjevideo. Organisasjonen ønsker donasjoner som skal bidra til å finansiere smugling av 2000 høyteknologiske bibler til Nord-Korea.

– Ljus i Öster bidrar til produksjon og distribusjon. Hvordan det fungerer eller hvem som får dem, kan vi ikke avsløre, sier direktør Magnus Lindeman.

Ulovlig litteratur

Eugene Bach har skrevet en rekke bøker om kristendom og religiøs forfølgelse i Kina og Nord-Korea. I en videosamtale med Lindeman, som er publisert på organisasjonens nettside, forteller Bach at bibelsmugling kan være fatalt.

– For nordkoreanere er det å skaffe seg en bibel livsfarlig. Blir de tatt med en bibel kan de eller deres familiemedlemmer bli drept eller fengslet, sier Bach.

Ifølge Bach kommer de høyteknologiske biblene i mange forskjeller former.

– Neste år skal vi begynne med en bibel som er så liten som en pille. Størrelsen er veldig viktig fordi det ikke bare er vanskelig å skaffe en bibel, men også å være i besittelse av en. Denne bibelen kan derfor spises og svelges.

– En annen digital bibel kan vare tre til fem år uten å bytte eller lade opp batteriet, forteller han.

Av sikkerhetsmessige ønsker ikke Lindeman å beskrive hvordan de høyteknologiske biblene fungerer eller ser ut. Han kan avsløre at de koster omtrent 150 svenske kroner per bibel, og kan puttes i lommen.

– Vi vet at det fungerer, og at disse teknologiske biblene kommer inn i landet. Mennesker som har fått papirbibler har tidligere fått problem. Dette er mye sikrere, sier direktøren til Vårt Land.

LES MER: Pavebesøk kan hjelpe nordkoreanske kristne

Høy risiko

Ifølge organisasjonen smuglet deres lokale partner 2000 digitale bibler til Nord-Korea i 2018. De kaller bibelen den beste julegaven nordkoreanerne kan få, og nå skal 2000 eksemplarer smugles inn i landet.

Hvor stor fare utsetter man nordkoreanere for ved å tilby dem bibler? Hvordan vurderer dere dette etiske dilemmaet?

– Vi mener at det viktigste for et menneske er å få en rett relasjon til Gud gjennom å tro på Jesus Kristus, altså klassisk kristen tro. Så selv om det finnes farer i landet må vi formidle evangeliet slik at mennesker kan velge om de vil tro eller ikke. For oss er dette det viktigste. Da er det ekstremt viktig at vi gjør det så risikofritt som mulig for dem. Derfor deler våre partnere ikke ut vanlige bibler, men digitale bibler som ser ut som noe helt annet. Dette reduserer farene, sier Lindeman.

– Med tanke på at det er stor fattigdom og hungersnød i landet, hvorfor prioriterer dere å smugle bibler fremfor mat, klær og medisin?

– Evangeliet kan gi håp og løfte et helt folk, mat metter for dagen.

– Vi har også bidratt til matdistribusjon og sosiale prosjekter, men det finnes andre organisasjoner som prioriterer mat og materielle ting, og det er bra, legger han til.

– Hvor mange kristne er det i Nord-Korea?

– Dessverre er det veldig vanskelig å si. Den kristne bevegelsen er helt underjordisk, og mange er veldig forsiktige med å fortelle at de er kristne – selv til familien.

– Er biblene bare til kristne?

– Nei, men våre samarbeidspartnere er veldig forsiktige med hvem som får dem. Hvis de havner i gale hender kan det avsløre hele bibelprosjektet. Biblene deles ut én og én, til personer som har kommet i kontakt og vist interesse for den kristne troen.

LES OGSÅ: Kinesiske innvandrere mål for Jehovas vitner

Brutalt regime

Johannes Morken er redaktør i Stefanusalliansen, som er én av flere misjons- og menneskerettighetsorganisasjoner som har et humanitært engasjement inn i Nord-Korea. De støtter først og fremst matproduksjon og ernæring inne i landet.

Han forteller at Nord-Korea er et av de landene hvor det er farligst å være kristen. Selv om landet prøver å fremstå som religionsvennlig, er det i praksis bare én person nordkoreanerne har lov til å tro på. Det er landets øverste leder Kim Jong-un.

– Det er noen få og meget små statskontrollerte kirker i hovedstaden, og de er bygd av regimet og er kun et utstillingsvindu. De aktive kristne som kjemper for troen sin går ikke der, men i undergrunns husmenigheter. Det er stor risiko i å bli oppdaget av det hemmelige politiet, sier Morken.

Blir man som kristen tatt i Nord-Korea, havner man i «politisk» fangeleir fordi kristne blir sett på som politiske opposisjonelle.

– I fangeleirene blir de mishandlet, torturert og i verste fall drept. Det er ingen fri kristendom i landet, men et brutalt regime som ser på kristendom som en fare for den nasjonale sikkerheten, sier Morken, og referer til FN-rapporten om menneskerettigheter i Nord-Korea.

LES OGSÅ: Kritiserer shinto-inspirert ryddemani

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter