Nyheter

Frp forventer gjennomslag for ny innvandringskurs: – Et spørsmål om tid før andre følger etter

Frp-profiler er overbevist om at partiet snart får på plass kvassere politikk for innvandring og integrering. På landsmøtet gikk startskuddet.

Gardermoen  20190504.
Eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug og partileder Siv Jensen (t.h.) etter Lisathaugs tale lørdag morgen. Statsråder og delegater på FrPs landsmøte 2019 på Gardermoen lørdag. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sylvi Listhaug og integreringsutvalget hadde før helgens landsmøte lagt frem et høringsutkast med 94 punkter for å bedre integreringen av innvandrere. Målet er at skjerpingen inngår i sakspakken før neste stortingsvalg.

Listhaug ønsker blant annet stopp i mottak av kvoteflyktninger og heller konsekvent bruke midlene i nærområdene. Både i landsmøtesal og egen spesialsesjon ble nye forslag drøftet.

LES OGSÅ: Listhaug ny nestleder. Islamkritisk Tybring-Gjedde inntar topporganet

Nestleder i utvalget, Jon Engen Helgheim, sier det handler om å rette opp det partiet mener er systemfeil med dagens integreringspolitikk. Først vil de starte med å kartlegge hvordan situasjonen faktisk er.

– Vi vil ha et nytt integreringsbarometer som skal måle hvordan det går med integreringen, for det er fullt mulig, sier han. Helgheim peker for eksempel på sysselsetting og inntekt, kriminalitet og sosialhjelp som parametre i barometeret.

LES OGSÅ: Hareide ut mot Jensens sosialist-utspill

Kontroll med koranskoler

Integreringsutvalgets forslagspakke inneholder blant annet følgende framstøt:

– Tilskuddsordningen for trossamfunn fjernes. I stedet opprettes det en egen tilskuddsordning for å ivareta og vedlikeholde kirkebygg med kulturhistorisk verdi, samt lovpålagte oppgaver.

– Det skal ikke være anledning til å bruke religiøse begrunnelser til å takke nei til jobber dersom alternativet er at man lever på offentlige ytelser.

– Norge bør som Danmark innføre en liste over ekstreme imamer som skal nektes innreise til landet vårt.

– Forbud mot at barn skal faste i grunnskolen, eksempelvis i forbindelse med ramadan. Ansatte på skolen omfattes også av dette forbudet.

– Kartlegge omfanget av, og innholdet i, koranskoler. Det skal utføres tilsyn med innholdet og kontroll av aktiviteter ved skolene.

LES OGSÅ: Frp: Null familiegjenforening for folk med IS-tilknytning

Stille krav

Hovedmantraet er at Frp vil stille krav og for eksempel innføre aktivitetsplikt for sosialhjelp og at innvandrere må fylle ut en kontrakt med krav om å godta visse verdier for at de skal kunne få statsborgerskap i Norge.

Noe av det mest kontroversielle i Frps utkast handler om innføring av dobbeltstraff for kriminalitet begått i visse områder. Partiet viser til Danmark, som har en slik lov – men den gir kun en mulighet til å innføre dette i perioder, og er brukt bare to ganger. Det er også intensjonen til Frp, ifølge Jon Engen Helgheim. Ikke at dette skal innføres permanent.

Spørsmål om tid

Helgheim forventer at Frp får gjennomslag for sin nye politikk, når de lander den.

Er det naturlig at det bare er ett parti som skal få gjennomslag på det feltet i en koalisjon?

– Det er ikke sånn vi tenker når vi jobber, det kan vi ikke gjøre. Vi tenker hva er den beste politikken, så får det være opp til de andre om de støtter den eller ikke. Men av erfaring kan vi si at det bare er et spørsmål om tid før de andre kommer etter. Jeg føler meg veldig sikker på at hovedinnholdet og hovedvekten av alle punktene våre kommer til å bli innført i norsk politikk. Men jeg kan ikke si akkurat når.

LES OGSÅ: Listhaug med rødt lys for kvoteflyktninger - og varsler kamp mot «oppkastmat»

For enkelte var det ikke tvil om hvor de mente skoen trykket. Christian Tybring-Gjedde holdt et flammende innlegg under en spesialsesjon om innvandring lørdag ettermiddag:

– Vi har problemer med å bruke ordet islam. Det er det som er utfordringen og som gjør at de er uintegrerbare. Det finnes en og annen som fungerer, men det er veldig få. Og de få går inn i medier eller venstresiden og blir talerør for at innvandring fungerer bra, sa han til stor applaus.

– Endre oppdragelsen

Ordførerkandidat Gry Rekanes Amundsen i Nome snakket fra talerstolen om islam og integrering og at «problemet ikke er buddhistmunker». Hun mener man må starte tidlig for å få integrert, eller assimilert, folk.

– Skal vi få til integrering, må vi endre holdninger, vi må endre oppdragelsen, vi må endre den kulturelle arven, måten å være på. Da må man starte tidlig. Da må man i hvert fall passe på at man ikke tillater symboler som hijab i barnehage og grunnskolen. Det fører til det motsatte av integrering, segregering.

LES OGSÅ: Unge Frp-ere med klar beskjed: – Snakk om mer enn innvandring

– Mange vil si det er problematisk at vi skal bestemme hva folk kan kle barna sine i?

– Det gjør vi allerede. Vi sender ikke barn på skolen i bikini, for eksempel. Vi har normer for klesbruk. Bruk av for eksempel niqab er uttrykk for en ideologi som ikke er forenlig med vårt samfunn, sier Gry Rekanes Amundsen.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter