– Jeg skriver i min bok at jeg har stor respekt for Siv Jensen. Hun er en real dame i politikken. Men uttalelsen som kom i går om venstresiden er ikke mye real, skriver tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide på sin Facebook-side.

Han henviser til en uttalelse fra Frp-leder Siv Jensen kom med lørdag. I en tale under festmiddagen på Frps landsmøte manet hun til valgkamp ved å blant annet si at de skulle «knuse de jævla sosialistene».

Beklager

Jensen selv avdramatiserte det hele på Frp-landsmøtet søndag.

– Hvis noen har tatt til orde mot hets og hatprat må det være meg. Jeg var blant annet svært tydelig om hetsen mot MDG-politiker Lan Marie Berg, sa hun. Samtidig sa Frp-lederen at hvis noen følte seg støtt ville hun beklage utsagnet.

Nå har hun beklaget i et intervju med VG.

– Det ble sagt med et glimt i øyet. Nå tas dette fullstendig ut av proporsjoner. Hvis noen føler seg støtt av dette, beklager jeg selvfølgelig, sier hun til VG.

Hareide legger til at han mener politikere bør omtale hverandre på en respektfull måte, og han viser til oppropet KS overleverte tidligere i år, som et tiltak mot hat og trusler i politikken.

– Der sa de nei til hets, skjellsord, trakassering, hat og personangrep. De sa ja til respekt, saklig uenighet, debatt og god meningsbrytning. Dette bør være en minstestandard for oss alle. Jeg forventer at de ordene som falt i går trekkes tilbake, skriver Hareide.

LES OGSÅ: Listhaug ny nestleder. Islamkritisk Tybring-Gjedde inntar topporganet

– Farlig ordbruk

En annen som reagerer på Jensens utsagn, er Aps likestillingspolitiske talsperson, Anette Trettebergstuen. Hun har sendt inn et skriftlig spørsmål til statsminister Erna Solberg (H), hvor hun ber statsministeren svare på hva hun synes om finansministerens ordbruk.

– Det finnes tydeligvis ingen grenser for lavmål fra den kanten. Å skulle knuse de jævla sosialistene er meget farlig ordbruk. Fra et medlem av regjeringen er det svært alvorlig. Hun legitimerer hat og vold. Dette er alvorlig. Jeg forventer at statsministeren for en gangs skyld nå rydder opp i egne rekker, sier Trettebergstuen til Dagbladet.