Nyheter

Eriksen Søreide: Trumps fredsplan for Midtøsten må vurderes grundig

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide mener verdenssamfunnet må se på president Donald Trumps varslede nye fredsplan for Midtøsten med et åpent blikk.

– De holder kortene veldig tett inntil brystet med tanke på hva som kommer i planen. Men vi har vært opptatt av at vi uansett vil vurdere veldig grundig det som kommer på bordet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.

Dette har også vært Norges budskap til partene, forteller hun.

– Det er viktig å se nøye på planen før man tar stilling til om man syns den kan fungere eller ikke. 
Etter ramadan

Det hvite hus varslet nylig at president Donald Trump vil legge fram sin nye fredsplan for Midtøsten etter muslimenes fastemåned ramadan, som i år avsluttes i begynnelsen av juni.

Det er nå knyttet stor spenning til hva planen vil inneholde.

Tirsdag var Eriksen Søreide på besøk i Brussel, der hun og EUs utenrikssjef Federica Mogherini ledet et møte i giverlandsgruppen for Palestina (AHLC), som Norge er formannskap for.

Der var budskapet fra Norge og EU krystallklart: Tostatsløsningen er eneste farbare vei.

– Jeg pleier ikke å kommentere ting som ikke eksisterer ennå. Så jeg vil ikke kommentere noen framtidig plan som USA eller andre kan komme til å legge fram, sa EUs utenrikssjef Federica Mogherini da hun møtte pressen sammen med utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i Brussel tirsdag.

Men Europas budskap i saken har vært konsekvent, tilføyde Mogherini. Nemlig at en tostatsløsning er «eneste realistiske vei framover».

Les også: Israel skjerper restriksjonene for Gazas fiskere

Det hvite hus varslet nylig at president Donald Trump vil legge fram sin nye fredsplan for Midtøsten etter muslimenes fastemåned ramadan, som i år avsluttes i begynnelsen av juni. Det er nå knyttet stor spenning til hva planen vil inneholde.

Samtidig forhandles det om en ny regjeringskoalisjon i Israel etter valget i begynnelsen av april.

– Nå venter vi på at den nye israelske regjeringen skal ta form, og vi tror det vil skje mot slutten av mai. Men så langt har vi ingen indikasjoner på at politikken for regionen vil endre seg dramatisk, sier Eriksen Søreide til NTB.

Utenriksministeren var i Brussel for å lede et møte i giverlandsgruppen for Palestina.

(©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter