Nyheter

Frp: Bruk u-hjelp, avdekk overgrep

Norge må bruke bistandsmidler til å avdekke overgrep, tortur og drap mot barn i fattige land. Lokalt politi må få bedre opplæring.

Forslagene, som fremmes på Fremskrittpartiets landsmøte første helgen i mai, kommer fra partiets stortingsgruppe og skal opp til votering når tillitsvalgte møtes på Gardermoen. Men i og med at landsstyret innstiller på at «forslaget vedtas», har hele Frps toppledelse stilt seg bak.

– Det er ingen hemmelighet at Fremskrittspartiet er mot tradisjonell bistand, sier stortingsrepresentant Himanshu Gulati til Vårt Land, men forklarer at nå er partiet med i koalisjonsregjering, og får ikke gjennomslag for primærstandpunktet.

– Derfor mener vi at et nytt bistandsområde kan utvikles ved å bruke norske bistandspenger på å avdekke overgrep mot barn, sier Gulati, som sitter i Stortingets justiskomité.

LES MER: Vil nå de fattigste

Gi politiopplæring

Frps stortingsgruppe vil:

Bruke bistandsmidler til arbeid for å avdekke overgrep, tortur og drap mot barn i fattige land.
At de norske bistandsmidlene sikrer opplæring av lokalt politi for å styrke innsatsen mot nettovergrep og andre former for overgrep som blir begått mot barn i fattige land.

Forslagsstillerne skriver at «Etterforskning og avdekking av overgrep mot barn kan ikke begrenses nasjonalt, men må i økende grad omfatte betydelig internasjonalt samarbeid», særlig i utviklingsland.

Frp frykter at overgriperne ikke blir tatt: «I mange av disse landene mangler man ressurser på å etterforske og avdekke overgrepssaker».

– Det vil være moralsk riktig å bruke bistandsmidler på å avdekke og stoppe overgrep mot barn, sier Gulati. Han trekker særlig fram overgrep via internett; overgrep som utfører i fattige land og som overføres til kunder i Norge.

– Bestilte overgrep er et utbredt fenomen, sier Frp-representanten.

Dømt for overgrep

To saker fra i år viser hva det kan være snakk om:

En mann i 70-åra ble dømt til fengsel i 12 1/2 år for overgrep via videochat mot 65 asiatiske jenter. Han vedgikk overgrepene i retten, men anket dommen.
En mann i 40-årene er siktet for kjøp av sex, overgrep og direkteoverførte overgrep fra Filippinene med barn helt ned til fire år, totalt 50 jenter.

– Ved å vri bistandspenger mot å avdekke overgrep mot barn, er det nordmenn dere ønsker å avsløre?

– Vi ønsker ikke å ta nordmenn spesifikt, sier Gulati.

Ubrukte millioner

Frp-forslaget legges fram samtidig som det blir kjent at fjorårets bistand endte på 0,94 prosent av bruttonasjonalinntekt (BNI), den laveste andelen siden 2012. Dermed greide ikke regjeringen å innfri målet om 1 prosent. Høsten 2016 ble KrF og Venstre enige Ap, SV og Sp den såkalte énprosenten.

I alt endte bistanden i fjor på 34,6 milliarder kroner i fjor, viser ferske tall fra Norad. Årsaken til at målet ikke er innfridd, er at norsk økonomi gikk bedre enn forventet i fjor. Rundt 500 millioner kroner er overført til 2019-budsjettet.

Utvidede rammer

Hva som regnes som bistand er blitt utvidet de senere årene. I 2016 åpnet OECD for at opplæring av militært­ personell på områder som er relevant for utvikling er utviklingshjelp, slik som menneskerettigheter, beskyttelse av kvinner og forebygging av seksuell vold. Det samme er tiltak som bidrar til å forebygge voldelig ekstremisme i utviklingsland gjennom tiltak for dem som er i faresonen.

LES MER: Solberg: Viktig å gi jenter utdannelse

Negativ politileder

Forbundsleder Sigve Bolstad i Politiets fellesforbund klapper ikke i hendene over forslaget fra Frps stortingsgruppe:

– Dette virker som om noen prøver å finne ekstra midler til Justisdepartementets budsjett, som er sprengt.

Bolstad har ikke tro på at bistandsmidler vil bli brukt til å lære opp politi i utvalgte land for at de skal bli bedre til å avdekke overgrep.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter