Nyheter

Taper millionbeløp årlig

– Trossamfunn står i fare for å legge ned på grunn av rigide tidsfrister. Det offentlige må finne en bedre løsning, sier generalsekretæren i STL.

– Hvert eneste år er det trossamfunn som ikke klarer å møte dokumentasjonskravene til fylkesmannen i tide for å utløse tilskuddene de har krav på. Flere av dem står i fare for å måtte legge ned, sier Ingrid Rosendorf Joys, generalsekretær i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL).

Fristen for å kreve tilskudd til tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke er 1. mars hvert år. Joys mener informasjonen om fristen er for dårlig, og at det er problematisk at trossamfunnene ikke får penger de har krav på.

– Medlemmene har betalt «kirkeskatten. Det offentlige må derfor tilrettelegge for en mer smidig måte å hente ut midlene på, sier hun.

LES MER: Muslimske dialognettverk og ahmadiyya-muslimene er tatt opp som medlemmer i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn etter et år som observatører.

Absolutte regler

STL var selv med på å utvikle reglene for støtten, men mener i dag at fristen er «for absolutt og uten rom for utsettelse».

Nytt i år er at man ikke lenger sender ut en påminnelse om fristen, slik man tidligere gjorde i et rundskriv som også inneholdt informasjon om dokumentasjonskravene. Joys tror at endringene kan komme brått på for et nyvalgt styre eller koordinator.

– De fleste trossamfunn drives av frivillige, så da blir det åpenbart usikkerhet med tanke på reglementet, sier generalsekretæren.

– Å tøye innrapporteringsfristene kan fort ende i byråkratisk rot. Handler ikke fristen om at også søkerne har et ansvar?

– Jeg skjønner at man må ha en frist. Men hvis man ikke har startet tildelingsprosessen – og noen leverer listene dagen etter fristen med troverdige forklaringer for forsinkelsen, da fremstår det som litt rigid, sier hun.

Ny kirkeordning

Regjeringen vil etter alt å dømme denne våren legge frem et nytt forslag til ny kirkeordning som vil erstatte dagens kirkelov. Joys mener en sannsynlig konsekvens av den nye loven vil være færre trossamfunn. Trolig vil minimumskravet for støtte heves til 50 medlemmer.

Dette vil tvinge en del av de mindre trossamfunnene til å organisere seg annerledes.

– Det er derfor viktig for oss at man finner ordninger som gjør at pengene kan utløses – penger man har krav på, sier hun.

Joys foreslår at det offentlige benytter seg av nye, teknologiske løsninger for å følge opp trossamfunnene.

– Det er rundt 800 trossamfunn i Norge. I vår tid burde det være mulig å sende ut informasjon til dem.

LES MER: Arendalsukas forbud mot misjonering er en innskrenkning av religionsfriheten, mener generalsekretær i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, Ingrid Rosendorf Joys.

Mangler ikke informasjon

Hege Skaanes Nyhus, fungerende underdirektør i juridisk avdeling hos Fylkesmannen i Oslo og Viken, bekrefter at det i år ikke har blitt sendt ut påminnelse. Han tror dette er årsaken til at flere har sendt inn krav etter 1. mars.

I forbindelse med utbetalingene for 2018 informerte fylkesmannen trossamfunnene om at de fra og med 2019 ikke ville få tilsendt påminnelse om kravfristen på begynnelsen av året. Den nødvendige informasjonen finnes nå på fylkesmannens nettsider.

Det mangler derfor ifølge Nyhus ikke på informasjon om når fristen er. I tillegg sender man et brev når statstilskuddet blir sendt ut.

– Der redergjør vi for pliktene og at fristen er 1. mars. I tillegg står fristen på kravskjemaet som skal benyttes. De siste 3 årene har det blitt varslet om den faste fristdatoen, sier Nyhus.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter