Nyheter

Regjeringen vurderer å hente norske IS-barn

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har søkt råd hos regjeringen om Norge bør hente hjem barn av norske statsborgere som sluttet seg til IS i Syria.

Ine Eriksen Søreide (H) har denne uken hatt personlige møter med partigruppene til Høyre, Frp, Venstre og KrF for å få innspill til hvordan regjeringen bør forholde seg til saken, ifølge VG.

Det er blant annet vurdert å undersøke muligheten for å hente barna hjem til Norge, med humanitære organisasjoner som mellomledd, eller å øke den humanitære bistanden til leirene for å få inn medisiner og helsehjelp.

Fire norske kvinner og totalt seks barn sitter internert i leiren Al-Hol i Syria.

LES OGSÅ: Solberg mener at IS-barna ikke kan hentes ut.

Bekymret for barna

Til NRK bekrefter Søreide at regjeringen har diskutert saken.

– Det er helt vanlig at en regjering konsulterer og diskuterer store og vanskelige saker i sine stortingsgrupper. Det har vi selvsagt også gjort i denne saken, sier Søreide til NRK.

Hun sier de jobber med å skaffe oversikt over situasjonen.

– Det er, som statsministeren har sagt, ikke aktuelt å hente hjem fremmedkrigere eller barna slik situasjonen er nå. Men vi er veldig bekymret for barnas situasjon. De opplever ting de ikke burde oppleve, sier Søreide.

Hun sier Norge er i kontakt med tolv andre europeiske land om saken, i tillegg til humanitære organisasjoner og hjelpeorganisasjoner.

– Det er også for å få vite mer om forholdene i leirene, og for å vurdere om det er noe de kan bistå med dersom det på noe tidspunkt blir aktuelt, sier utenriksministeren.

LES OGSÅ: Bekymret for IS-barn

Raja tror på løsning

Venstres Abid Q. Raja er glad for at Søreide tok kontakt om saken.

– Det er veldig bra at utenriksministeren kom til vårt gruppemøte for å få innspill. Det er betryggende at regjeringen utforsker alle alternativer for hvordan man på best mulig måte kan hjelpe disse barna, sier Raja til VG.

LES OGSÅ: – IS-barna er våre «tysker-barn»

Raja tror det vil være mulig å få regjeringen til å bli enig om å hente hjem barna, til tross for motstand fra Solberg og Frp-leder Siv Jensen.

– Jeg har stort håp og forventning om at en regjering som Venstre er med i gjør det den kan for å hjelpe disse barna. Det er positivt at UD er fremoverlente for å finne løsninger. Jeg har forståelse for de praktiske utfordringene, men det er viktig å vise politisk vilje, sier Raja.

©NTB

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter