Nyheter

Prinsessen tar sjaman inn i kirken

Når Prinsesse Märtha Louise i mai tar med en sjaman på norgesturné, legges et av arrangementene til St. Petrikirken i Stavanger.

PÅ TURNÉ: Prinsesse Märtha Louise og Shaman Durek inviterer til «en reise i livets mysterier».

Ifølge turneens egen nettside inviterer prinsessen og Shaman Durek til «en reise i livets mysterier, hvordan komme i dypere kontakt med din indre kraft og øke bevisstheten så du tar fram den egentlige deg uansett hvor du er i livet.»

Billettene koster 595 kroner. I Oslo skal de to til Edderkoppen teater, i Tromsø skal de til Verdensteateret – mens i Stavanger legges arrangementet til St. Petrikirken.

– Dette er vår lokalmenighet. Jeg reagerer på at det «halve» Bibelen brukes til å snakke mot, inviteres inn i kirken, sier Alain Fassotte, som selv sokner til St. Petri og som tidligere har sittet i menighetsrådet.

Han har klaget inn vedtaket om å leie ut kirken til arrangementet. Klagen skal behandles i menighetsrådet 23. april.

– Mange av de som vil komme på et slikt arrangement er på leting etter en åndelig gudsrelasjon. Når de får servert dette i en kirke kan de bli villedet, sier Fassotte.

LES MER: Nordmenn ruser seg til åndelige opplevelser

Sammenheng

En forutsetning for menighetsrådets godkjennelse av arrangementet er at dialogprest Silje Trym Mathiassen skal sette «temakvelden inn i en religionsdialogisk sammenheng» som «rettferdiggjør at dette foregår i en kirke og ikke på et kulturhus».

Til Vårt Land sier Mathiassen at hun har fått både positive og negative reaksjoner. De positive har kommet fra folk som er glade for at kirken gir større rom for samtale omkring selvutvikling og åndelige spørsmål, de negative fra folk som mener arrangementet inneholder noe som ikke hører hjemme i kirken.

– Sjamanisme finnes som en integrert del av vår kultur, enten vi liker det eller ikke. Da kan vi enten stenge døren og ta avstand, eller så kan vi lytte til hvorfor dette er viktig i noens liv. Dette er veien vi velger, fordi vi tror det er slik vi som kirke kan bidra til respekt og forståelse i flerkulturell kontekst, sier Mathiassen.

LES MER: Advarer mot sjaman-turisme

Hun mener det er viktig å skille mellom arrangementet i kirken og turneens øvrige arrangement.

– Jeg er enig i at sjamanisme ikke har plass i Den norske kirke. Men det er ikke det som skal skje her. Dette skal være en samtale mellom en sjaman og et medlem av Dnk, og samtale mellom to mennesker skal vi ha rom for.

LES MER: Prest advarer mot samisk sjamanfestival

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter