Nyheter

Sa nei til å utvide fri abort i mars, nå har Ap-toppen snudd

Ingvild Kjerkol har tidligere vært uklar om fri abort. Nå går hun inn for å avvikle abortnemndene og innføre selvbestemmelse fram til uke 18.

– Vi må ha en politikk hvor så vanskelige spørsmål ikke avgjøres i nemnd. For meg har dette vært en prosess. Jeg har tenkt at abortloven er et finstemt kompromiss som Erna Solberg opphevet da hun sa man kunne forhandle om abortloven. Det gjorde det legitimt å forhandle om loven. Da er det viktig å ta en grundig runde på vårt primærstandpunkt, sier Ingvild Kjerkol til Vårt Land.

Hun har nå landa på at hun støtter forslag fra blant annet AUF om å fjerne abortnemndene. I praksis vil det si selvbestemt abort fram til uke 18.

Det var Adresseavisen som først omtalte saken.

– Jeg er for selvbestemt abort frem til uke 18, men kvinnen må få rettigheter til en god tjeneste, særlig i de tilfellene der det blir gjort funn på fosteret. Hun må få gode fostermedisinske undersøkelser og tidlig ultralyd, sier Kjerkol til avisen.

LES OGSÅ: Ap om abortendringer: – Vi vil reversere dette, garantert

Tidlig ultralyd

Til Vårt Land sier Kjerkol at hun mener det ikke er gode nok faglige, etiske eller medisinske grunner til at nemnder skal ta avgjørelsen på vegner av kvinnene. Hun påpeker at det henger sammen med helsetilbud – Ap ønsker også blant annet tidlig ultralyd og NIPT-test for alle, noe de mener vil motvirke senaborter.

Hun er leder i redaksjonskomiteen som avgjør hvilken ny politikk Ap skal utforme under det pågående landsmøtet, blant annet på helse.

Er det en annen mulighet for å diskutere dette i Ap nå, etter regjeringas forslag om å endre loven? 

– Ja. I Ap har det for mange vært vanskelig å forsvare en lov hvor avgjørelsen ligger hos noen andre enn kvinnen. Men abortloven var et kompromiss som lå fast. Men når Erna Solberg har åpnet ballet må vi kunne diskutere saken på fritt grunnlag i partiet.

LES OGSÅ: Ap reagerer på løftebrudd om biotek-endringer

Hadde forståelse

Abort ble et sentralt spørsmål da KrF gjorde sitt veivalg i høst. Da KrF ønsket å avklare sitt eget standpunkt om selvbestemmelse, var Kjerkol én av dem som gav ros. I et intervju med Vårt Land ble hun spurt om debatten og om abort-spørsmål som plutselig kom høyt på dagsorden igjen, etter lang tids ro.

– Det er først og fremst det som har ført til den massive mobiliseringa og til sterke motreaksjoner. For eksempel ved at noen fylkeslag i Ap nå sier vi må utvide abortgrensa til 18 uker, sier Kjerkol.

På spørsmål om nettopp 18 ukers fri abort svarte Kjerkol slik:

– Jeg har stor sympati for dem som ønsker å utvide grensa. Men det som er viktigst for oss som samfunn og fellesskap, er at abortloven er forutsigbar og ikke er gjenstand for politiske forhandlinger på samme måte som andre saker. Det er en lov som griper direkte inn i enkeltpersoners liv og integritet. Den burde være en bunnplanke i demokratiet vårt. Når man setter denne bunnplanken i spill, er det helt forutsigbart at det også kommer forslag om liberalisering for å sikre rettighetene ytterligere.

Kjerkol har vist til Aps program som er vedtatt fram til 2021, som sier 12 ukers selvbestemt abort.

Stille Støre

Nå sier altså Kjerkol at situasjonen er en annen nå enn i 2017 – da hun mener det var riktig av Ap å stå på dagens abortlov.

– Abortloven er et finstemt kompromiss der det har vært ro og enighet. Men når Erna Solberg i høst valgte å forhandle med KrF, og resultatet er, riktignok en liten, men likevel en innskrenking av kvinners selvbestemte rett, forandrer det situasjonen, sier Kjerkol til Adresseavisen.

Aps partileder Jonas Gahr Støre ønsker ikke å ta et like tydelig standpunkt om 18 uker.

– Dagens abortlov har en balanse som vi skal ta godt vare på. Spørsmålet kom på dagsorden etter Erna Solbergs utspill, så det er naturlig å ta debatten nå. Men jeg vil ikke si noe mer om det nå.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter