Nyheter

Kaller tidligere arbeidsgiver «historieløs»

Stefan Heggelund (H) kritiserer Stordalen-hotell for å bytte ut Bibelen i nattbordet med menneskerettighetene.

Petter Stordalens nye hotell, Amerikalinjen i Oslo sentrum, har byttet ut Bibelen i nattbordsskuffen med menneskerettighetserklæringen. Stortingsrepresentant Stefan Heggelund (H) reagerer kraftig på avgjørelsen.

– Når de fjerner Bibelen og bytter den ut med menneskerettighetserklæringen, viser det et trekk ved det moderne samfunnet: At alle gode ideer er de moderne og såkalt sekulære ideene, sier Heggelund.

«Historieløs»

Hotelldirektøren hos Amerikalinjen, Wilhelm Hartwig, sa på sin side til Vårt Land at «Dette er ikke til forkleinelse for Bibelen, men det begynner strengt tatt å bli litt utdatert å ha Bibelen på hotellrom».

En «historieløs» konklusjon, mener Heggelund.

– Det ironiske er at de bytter ut Bibelen med menneskerettighetserklæringen, som jo bygger på den jødisk-kristne tradisjonen, sier han.

Wilhelm Hartwig skriver i en e-post at hotellet er mer opptatt av hva de legger ut på hotellrommene enn hva de ikke legger der, og at deres oppgave ikke er å «legge til rette for forkynnelse».

LES OGSÅ: Rådmann vil ha slutt på at elever får utdelt bibel

Tidligere arbeidsgiver

Heggelund har tidligere jobbet som kommunikasjonsrådgiver i morselskapet til Amerikalinjen, Nordic Choice Hotels (NCH).

– Er det riktig av deg å komme med ramsalt kritikk av deres nattbordsprioriteringer?

– Ha, ha. For det første er det ikke ramsalt kritikk, det er mer en observasjon av tiden vi lever i. Det er begrunnelsen til hotelldirektøren jeg reagerer på, sier Heggelund.

LES OGSÅ: Heggelund om bioteknologi: – Jeg er mot alt sammen

Siterer Paulus' brev

Heggelund mener det er viktig å huske på at ideen om menneskeverdet i vestlig tradisjon er knyttet til at mennesket er skapt i Guds bilde. For å illustrere poenget siterer han fra Paulus' brev til galaterne.

– I første århundre etter Kristus leser vi jo i Paulus at «Her er ikke jøde eller greker, her er ikke trell eller fri, her er ikke mann og kvinne. For dere er alle én i Kristus Jesus», sier Heggelund.

Vi må forstå og huske hvor radikal den setningen var i sekulær og religiøs kontekst, mener han.

LES OGSÅ: KrF-topp forsvarer bibelutdeling til elever

– Talende for vår tid

Amerikalinjen er ikke det første norske hotellet som har fjernet Bibelen. I 2014 skrev Vårt Land at Rica Holmenkollen Park Hotell hadde fjernet Bibelen og til gjen­gjeld tilbød et opp­gra­dert ut­valg av hel­li­ge skrifter inkludert bønne­tep­per og en applikasjon som viser retnin­gen mot Mekka.

En ringerunde NRK gjorde i 2008 viste at flere av de største norske hotellkjedene hadde det nye testamentet til utlån, men at mange hadde fjernet biblene fra nattbordsskuffen.

Mye har endret seg siden 1930-tallet, da Norsk Gideon begynte å dele ut bibler til hoteller. I senere år har mye av arbeidet med å spre Bibelens budskap heller fokusert på digital tilgjengelighet, for eksempel kan reisende i dag lese Bibelen på sin smarttelefon.

Når de som uansett leser Bibelen allerede har digital tilgang, er vel nattbordsbibelen først og fremst misjonerende?

– Du kan finne menneskerettighetene på mobilen din også. Sånn sett trenger du ikke å ha noe på hotellrommet. Gideon har nok et ønske om å misjonere, og det må være opp til hotellet å bestemme om de skal få misjonere eller ikke. Men det er talende for vår tid når de bytter ut Bibelen med menneskerettighetserklæringen, sier Heggelund.

Større bilde

I en debatt om kirkens særstilling på Høyres landsmøte i vår sa Heggelund at «vi kan like det eller ikke, men vårt land har et kristent kulturgrunnlag».

– Jeg mener absolutt at dette er en del av den samme debatten. Jeg vil ikke prakke religion på folk, men det er noen steder en tendens til at man ønsker å fjerne alle røtter i samfunnet. Det tror jeg er skadelig for et samfunn, sier han.

LES OGSÅ: Seier for det tradisjonelle Høyre.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter