Nyheter

– En dreven populist

Benjamin Netanyahu kan populistspråket godt, sier ekspert.

Selv om den blå-hvite alliansen leder på flere meningsmålinger, så kan Benjamin Nethanyahu likevel klare å få flertallet av de 120 setene i nasjonalforsamlingen, med støtte fra sine ytre høyre-allierte og ultra-ortodokse partier som vil støtte hans koalisjon. Den blå-hvite alliansen ledes av Benny Ganz, tidligere forsvarssjef. Det er mellom de to «blokkene» kampen vil stå under valget 9. april.

LES MER OM VALGET: Trygghet trumfer alt

Sosialantropolog og ekspert på israelsk politikk, Cathrine Thorleifsson, påpeker at også det politiske sentrum har gått langt til høyre i Israel siden sist valg.

– Netanyahu fortsetter sin harde linje mot deling av Jerusalem og tilbaketrekking av bosettere. Mange velgere er lei av ham, men er ikke villige nok til å satse på en annen kandidat, sier hun.

Kan samle

Thorleifsson påpeker at selv om det har vært stor splittelse innad i regjeringen, har Nethanyhau vist at han kan samle både den sekulære og religiøse høyresiden i en koalisjon.

– De siste ti årene har Netanyahu ledet landet i mer etnonasjonalistisk retning, og han har blitt en dreven populist, sier hun.

Thorleifsson trekker fram hvordan han snakker om at kun han er sterk nok til å forsvare Israel mot dets fiender.

En valgplakat for Likud viser Benjamin Netanyahu som holder hånden til Donald Trump. Slagordet er Netanyahu- i en egen liga.

LES MER: Ingen kvinner å se på IKEA-bilder i Israel

Håndslag

– Han spiller på sitt gode forhold til Trump og sine politiske triumfer – som USAs anerkjennelse av Israelsk suverenitet over Golanhøyden nylig. Og selvsagt flyttingen av den amerikanske ambassaden til Jerusalem.

– Dessuten er han linje med Trump og mener alle angrep er politiske motivert. Han beskylder for eksempel avisa Haaretz for falske nyheter, det er et språk han kan godt, sier hun.

Valget er 9. april, og hele 42 partier stiller til valg, det er det meste i Israels historie.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter