Nyheter

Kraftig tilbakeslag for Tyrkia sterke mann

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og hans AKP-parti har dette tusenåret vunnet alle valg de har stilt opp i. I helgens lokalvalg gikk partiet på stortap i landets største byer.

Det er 25 år siden Erdogan med et reformorientert program vant makten som ordfører i Istanbul, og siden 2003 har han sittet som statsminister og deretter president. I går ettermiddag nektet imidlertid partiet å erkjenne tilsynelatende nederlag både i Istanbul og hovedstaden Ankara

– Erdogan og hans allianse har tapt alle de store metropolene. Dette er en flott gevinst for opposisjonen, og samtidig en seier for en levende demokratisk ånd blant tyrkiske velgere, sier den CMI-tilknyttede forskeren Siri Neset.

Hun frykter uro som kan skade Tyrkia hvis resultatene bestrides.

LES MER: Mikser religion og nasjonalisme

Fikk flest stemmer

Til tross for resultatene som tydet på tap i de viktige byene, erklærte president Erdogan valgseier etter at AKP og partiets nasjonalistiske allierte fikk over halvparten av stemmene i landet som helhet.

– Lokalvalget var langt på vei en test på Erdogans grep om makten. Beskjeden fra velgerne er en sterk misnøye, særlig med den dårlige økonomiske utviklingen som rammer kjøpekraften til tyrkere flest, sier Neset.

Hun påpeker at grunnen til at Erdogans allianse ikke gikk på enda større tap, er at en stor del av misnøyestemmene har gått til deres allierte på ytre høyre fløy, nasjonalistpartiet MHP.

– Erdogan prøvde å overskygge de økonomiske problemene med en nasjonalistisk retorikk, men mange av AKPs kjernevelgere har villet straffe Erdogans parti ved å stemme på MHP, sier Siri Neset.

LES MER: Kløktig bok om Erdogan

Vant flest kommuner

– Folket har gjort oss til nummer én i et valg for 15. gang, sa Erdogan til sine tilhengere da de foreløpige resultatene var klare søndag kveld. Han erklærte seier i 56 prosent av alle kommunene i Tyrkia.

Det syntes tidlig klart at hovedstaden Ankara var tapt for presidentens allianse. I så fall blir kandidaten til det sekulære opposisjonspartiet CHP, Mansur Yavas, ordfører etter 25 år med ordfører fra Erdogans AKP-parti.

LES OGSÅ: Tyrkia satser i Afrika

Skille mellom by og land

Også Istanbul så mandag ut til å ende med tap for regjeringskoalisjonen. Det er en stor overraskelse, ifølge Morten Myksvoll, Tyrkia-kjenner og kommentator i Bergens Tidende:

– Opposisjonen vil nå ha makten i alle de største byområdene. Det er vanskelig å si om dette innevarsler begynnelsen på slutten for maktdominansen til Erdogan og hans parti, men det forsterker det store skille mellom by og land, sier Myksvoll.

LES MER: Flyktninger ribbet for rettigheter

Sterk presidentmakt

Med utvidete presidentfullmakter sikret Erdogan seg i fjor sommer gjenvalg som president, samtidig som hans moderate islamistiske parti AKP mistet sitt rene flertall i nasjonalforsamlingen. For å beholde flertallet innledet derfor AKP samarbeid med det mindre nasjonalistpartiet MHP, som blant annet er sterkt kritisk både til det store antallet syriske flyktninger og til å gi rettigheter til landets kurdiske minoritet.

Neset mener Erdogan er personlig svekket etter søndagens lokalvalg, men tror ikke han vil slakke på sitt eget maktgrep, selv om hans allierte i nasjonalistpartiet MHP vil kreve økt innflytelse etter sitt gode valg.

– Om han klarer det fra en svekket posisjon er usikkert, men Erdogan vil trolig prøve forsterke styringen av mediene ytterligere, og samtidig omrokkere i regjeringsapparatet og ta andre grep for å sikre flest mulig støttespillere rundt seg. Da vil lojalitet gå foran erfaring og dyktighet, noe som kan svekke regjeringens evne til å takle den økonomiske krisen, sier Neset.

LES MER: Demokratiske tilbakeslag

Er ingen demokrat

Morten Myksvoll sier at Erdogan i 2003 vant statsminisermakt som en reformvennlig outsider, men at han gradvis har endret seg til en populistisk og nasjonalistisk politiker som bruker alle midler for å holde seg ved makten.

– Han er ingen diktator, men heller ingen demokrat. Heldigvis er det fortsatt en sterk demokratisk ryggrad i mange tyrkiske institusjoner, men dette er gradvis svekket under Erdogan, sier Morten Myksvoll.

LES OGSÅ: Bygger moskeer for ettermælet

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter