Nyheter

Partiet Rødt kan gi SV farlig pes

Rødt rapper stadig flere av SVs velgere, viser gjennomgang. Høstens valg kan styrke Rødts apparat til å kvesse konkurransen enda mer.

Arendal  20170814.
Leder i Rødt Bjørnar Moxnes og leder i SV Audun Lysbakken før partilederdebatten. Den er straks igang i Arendal. Dette er det første debatten med alle partilederne i valgkampen 2017. Partilederdebatten er straks igang i Arendal. Dette er det første debatten med alle partilederne i valgkampen 2017.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– Litt frem i tid kan Rødt bli en klar utfordring for SV, mener valgforsker Johannes Bergh.

Foran helgens SV-landsmøte ville SVs topper knapt snakke om den nye, røde faren mot partiet. Men i det stille bygger Rødts vekst opp større press mot SV:

• Bakgrunnstall i Vårt Lands galluper siste år viser tydelig trekk: Rødt forsyner seg stadig større andel av SVs 2017-velgere.

• Om gallup nå var valg, ville Rødt få såpass stor fremgang at partiet får flere støttekroner, lokalpolitikere og rådgivere. Det øker kraften i kampen om «raddisvelgere».

LES OGSÅ: Historisk krisemåling for KrF – valgforsker snakker om partiets overlevelse

Rød utspillsmaskin

Vårt Land har gjennomgått bakgrunnstall i Norstats målinger siden stortingsvalget. Det ga SV seks prosent – og Rødt fikk tidenes beste valg med 2,4 prosent i september 2017.

Påfølgende vinter satte Rødt og partileder Bjørnar Moxnes fart i utspillsmaskinen: De sto i første rekke i mistillitskjøret mot Sylvi Listhaug og i kamp for ambulansetjenester. Det er i disse månedene røde velgere begynner å bevege seg.

Lekkasjer i gang

Da ble det plutselig mer enn de 2-3000 «vanlige» SV-velgerne som «månedlig» flørtet med Rødt. Fra april i fjor økte nemlig lekkasjene fra SV til Rødt markant. Frem til nå har mellom 8.000 og 13.000 tidligere SV-velgere heller valgt Rødt og bidratt til å løfte dette partiet over sperregrensen.

Forrige måned var nær 30.000 SV-velgere i følge bakgrunnstall over i Rødts leir. Men tapet ble nullet ut av storfangst fra Ap. Det er nettopp SVs gevinster fra Ap som dekker over egne lekkasjer.

LES OGSÅ: Gallupanalyse: Slik er det blitt full krise for KrF og Venstre

SVs utestemme

Torsdag fikk Rødt 4,9 på Norstats gallup. Forrige måned var de jevnstore med SV. Overfor Vårt Land snakker SV-leder Audun Lysbakken ned det gryende konkurranseforholdet:

– Skyldes overgangene at Rødt er flinkere til å bruke utestemme enn dere?

– Jeg klarer ikke se at dette er et problem når SV faktisk er i stor vekst. Da får du ikke meg til å klage på utviklingen.

Lysbakken fremhever partiets egen medlemsvekst om dagen. I det sentrale SV-miljøet håndteres Rødt-veksten foreløpig som et ikke-problem.

Ny rød butikk i gata

Analytikere spår at et nyoppusset Rødt vil rykke godt frem ved lokalvalget i høst. Det gir også flere lokale støttekroner, mulige nye yrkespolitikere og større partiapparat lokalt. Slik lokal suksess var sin tid også oppskrift bak Miljøpartiet De Grønnes vekst.

På rød side er det som i handelsnæringen: SV-ere lokalt opplever at det bygges en ny, rød «velgerbutikk» over gata – med innhold som ligner deres eget.

– Er det bare greit å konkurrere med en ny og utvidet rød butikk?

– I en sitasjon hvor SV ligger an til å ha det høyeste medlemstallet og de beste målingene på over ti år, bekymrer ikke jeg meg for at også et annet parti vokser. Vi skal gjøre vår greie. Og hvis SV gjør ting riktig, kommer vi til å øke mye mer, svarer Lysbakken.

– Er det i det hele tatt noe du vil advare mot ved partiet Rødt?

– Jeg bruker ikke tiden min på å advare mot andre på venstresiden. Jeg kjemper mot høyresiden, svarer Lysbakken.

LES OGSÅ: SV-sjefen om statskirke-tabben: – Ordene skulle aldri stått der

Valgforsker: Utfordring for SV

Skulle Rødt bite seg fast over sperregrensen vil SV for første gang i historien møte press fra en jevnstor konkurrent på venstresiden.

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning peker på at den pågående mobiliseringen til venstre for Ap har kommet både SV og Rødt til gode.

– Rødt lykkes med å sette sin egen dagsorden og vinner opinionen med tydelige utspill. Det er begrenset hvor mange velgere som kan rekrutteres fra venstresiden. Men for SV er det opplagt en utfordring å få en slik konkurrent. På et eller annet tidspunkt vil det være en av dem som blir den dominerende, sier Bergh.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter