Nyheter

I duell om SVs framtidsvei – klima mot distrikt

SV: Kari Elisabeth Kaski mot Torgeir Knag Fylkesnes. En av dem blir nestleder i SV. Hvem vinner? Klimadamen som vinner byene, eller fiskemannen som sjarmerer Nord-Norge?

Arne Nævra, mangeårig naturfotograf og nå SVs mann i transportkomiteen, ser derimot litt annerledes på ting. 

Kari Elisabeth Kaski, finanspolitisk talsperson i SV med bakgrunn fra klimastiftelsen Zero.

Lars Haltbrekken, SVs medlem i Energi- og miljøkomiteen og tidligere leder i Naturvernforbundet.

Kirsti Bergstø fra Nesseby er enstemmig innstilt som en av to nye nestledere i Sosialistisk Venstreparti (SV) når partiet har landsmøte til helga. Kampen om den andre nestlederen står mellom Kari Elisabeth Kaski fra Kirkenes og Torgeir Knag Fylkesnes fra Tromsø.

Fisk mot klima

I motsetning til tidligere tiders kampvoteringer i partiet dreier det seg denne gangen ikke om noen fløykamp, skal vi tro erfarne partifolk, men om stil og prioriteringer. Støttespillerne til Fylkesnes løfter fram hans nærings- og distriktsprofil. Kaski-fløyen peker på at klima og ulikhet er sentralt for henne.

Flere hevder også at de to har litt forskjellig strategi: Fylkesnes har et mål om å gjøre SV til et bredt parti og er ikke så opptatt av regjeringsmakt. Kaski vil derimot rendyrke SVs rødgrønne profil og satse på regjering i 2021. Det pekes ut to mulige veier for SV – styrking av basen i byene eller å gjenreise SV i distriktene.

LES OGSÅ: Sp-landsmøte ga marsjordre om nye klimagrep

– Kaski er erketypisk SV

Statsviter Svein Tore Marthinsen mener Kaski er den som best appellerer til SV-velgerne.

– Kaski er det som i stor grad kjennetegner SV nå. Hun er valgt inn for Oslo og vektlegger miljøsaker, som kanskje har mer appell i storbyene. Det er en urbaniseringstrend generelt i velgermassen. Det vil jeg si taler for Kaski som nestleder, sier Marthinsen, som også tror kjønnsaspektet er viktig for et selverklært feministisk parti.

LES OGSÅ: SV glemte at statskirken var borte

Nord samlet

Selv om begge kandidatene er fra Nord-Norge har Fylkesnes fått støtte fra samtlige tre nordnorske fylkesledere i partiet. Hans engasjement i fiskerisaker får æren for at partiet vokser i nord. For partiveteran og tidligere SF-formann Stein Ørnhøi representerer Fylkesnes en måte å drive politikk på som partiet mistet da Hanna Kvanmo forsvant:

– Én gang var vi Nord-Norge-partiet med fire mandater fra nord, men mange av dem forsvant med Kvanmo. Torgeir har greid å gjøre SV synlig som et parti opptatt av Nord-Norge, ved å satse så mye på fisk og ressursfordeling, sier Ørnhøi. Hadde han hatt stemmerett, ville han nok stemt på Fylkesnes.

LES OGSÅ: «Arrogante voksne burde gå i seg sjøl i stedet for å be klimaengasjert ugndom om å dusje kortere»

Høy stjerne

Valgforsker Kjell Arne Røvik ved Universitet i Tromsø mener SV har større potensial i nord enn i byene.

– På Grünerløkka begynner miljøstemmene å bli temmelig utplukka. Derfor tror jeg Fylkesnes har størst potensial i å hente velgere. Da besvares også noe av kritikken, spesielt fra folk her nord, om at SV er et urbant miljøparti, mener han.

LES OGSÅ: Klima skaper økt rødgrønn spenning

Røvik sier Fylkesnes i nord ses som en av få politikere fra regionen som klarer å markere seg i hovedstaden, blant annet i mediene. I tillegg viser han en bredde i saker han interesserer seg for.

– Han har en ganske høy stjerne i Nord-Norge, sier han.

Likestilling og klima

Stortingsrepresentant Karin Andersen støtter Kaski og trekker fram likestilling som argument:

– Jeg er feminist. Det er lettere for menn å ta plass enn kvinner. Vi har såpass langt igjen til at samfunnet er likestilt og verdsetter kvinners måte å lede på like høyt som menns. Når kvinnfolk stiller seg til disposisjon og vil ta en posisjon, så mener jeg at vi skal gå for det, sier hun.

Flere som støtter Kaski peker dessuten på at hun har erfaring med organisasjonsbygging gjennom vervet hun har hatt som partisekretær.

LES OGSÅ: – SV er på stemmejakt i Sp

Sterk klimafløy

At hun representerer en økende klimafløy i velgerbasen er dog viktigst:

– I forrige uke gikk over 40.000 skoleelever ut i klimastreik. Jeg tror vi ser starten på et miljøopprør. Jeg mener SV trenger en sterk miljøpolitiker i ledelsen. Kari Elisabeth Kaski har vært aktiv i miljøbevegelsen i en årrekke og er en av de i Norge som kan mest om hvordan vi skal løse miljøproblemene, sier stortingsrepresentant og tidligere leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken.

Han får støtte fra Sosialistisk Ungdom, som spilte inn Kaski som kandidat til valgkomiteen.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter