Religion

SV glemte at statskirken var borte

Nytt SV-program lover fortsatt kamp for å avskaffe statskirken. Programkomiteen glemte rett og slett at ordningen er borte.

Helgens SV-landsmøte skal vedta nytt prinsipprogram – og i sakspapirene har partiet indirekte gjenopprettet statskirken.

For i det som skal være nytt og viktig ideologisk program for mange år fremover, har SVs programsnekrere videreført en formulering der det heter at partiet vil «derfor avskaffe statskirkeordningen». Programmet skal gjelde helt frem til 2023.

– Litt artig, dette, humrer partiets livssynstalsmann, Freddy André Øvstegård.

– For på dette feltet må vi innrømme at jobben alt er gjort, vedgår han.

LES OGSÅ: SV varsler kamp mot muslimhat

Kirken er fri

For det er snart 11 år siden stortinget samlet seg i kirkeforliket, som løsnet på bånd mellom stat og kirke. SV var med i forliket.

Selv om Den norske kirke finansieres over statsbudsjettet, er grunnlovsparagrafer endret i 2012 og kirken fri. Fra januar 2017 ble den eget rettsubjekt.

Kamp mot statskirken var i over to tiår en av SVs gylne kampsaker. Hos SV-aktivister var jakkemerke med parolen «Ut av statskirken» gjerne standardutstyr. Og i det nye prinsippdokumentet pågår det altså fortsatt en kamp.

LES OGSÅ: Klima skaper økt rødgrønn spenning

Kopi-tabbe

For i avsnittene om religion og livssyn kommer SV-tabben til syne: Alt som sto om religion og livssynspolitikk i det forrige programmet, er kopiert uten endringer inn i det nye.

Partiet lister opp sine velkjente forpliktelser som å jobbe for en «sekulær stat», med utdypingen at sekularismen skal være «tolerant». Og i kampen for livssynsnøytrale samfunnsinstitusjoner vil partiet «derfor avskaffe statskirkeordningen».

LES OGSÅ: Vurderte abort – er i dag trygg i rollen som mor

Nødrop fra Ørsta

Ordene om statskirken ble heller ikke ryddet unna da SV-ledelsen og partiets landsstyre gjennomgikk papirene. Også toppene lot altså statskirken leve.

Men nå har Ørsta SV sendt inn forslag om å stryke alt om statskirken, med den enkle begrunnelsen: «Sidan statskirkeordninga alt er avskaffa».

– Men kampen mot statskirken pågår altså fortsatt i SV?

– Ja, her er noe gammelt blitt limt videre inn i et nytt dokument, uten at teksten er sjekket. Den justeringen får vi ta under helgens landsmøte, forklarer Øvstegård.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion