Nyheter

SV-sjefen om statskirke-tabben: – Ordene skulle aldri stått der

Partisjefen selv, Audun Lysbakken, forklarer hvordan partiet i nytt program kunne glemme at statskirken ikke lenger finnes.

Vårt Land omtalte nylig hvordan SV legger opp til en kamp mot noe som alt er borte i partiets nye prinsipprogram:

Foran helgens landsmøte har Lysbakken og resten av partiledelsen godtatt formuleringer som innebærer kamp for å «avskaffe statskirkeordningen». Men den har politikerne jo alt avviklet. I 2017 ble Den norske kirke eget rettsubjekt og har fullt selvstyre.

LES OGSÅ: SV glemte at statskirken var borte – lover fortsatt kamp for avskaffelse

Likevel: Langvarig kamp

Men SVs kamp mot en ordning som er borte, kan likefullt bli langvarig. Prinsipprogrammet skal nemlig vare helt frem til 2023.

– Hva slags politikk ønsker SV egentlig for «statskirken», Lysbakken?

SVs leder velger å svare med en forklaring på hvorfor partiet ikke foretok seg noe som helst med en utdatert formulering:

– Det er jo ikke nyskrevet program, det er revidert. Det betyr at det kan henge igjen noen enkeltsetninger som komiteen ikke har sett. Det er den enkle forklaringen her, sier en knapp Lysbakken.

LES OGSÅ: SV varsler kamp mot muslimhat

Behov for ny politikk? Nei.

– Men gamle setninger går igjennom uten endringer, avslører vel det at SV har en stor jobb med å utvikle politikk på livssynsfeltet?

– Nei, det er jeg uenig i. Vi har en livssynspolitisk talsperson som har gjort en jobb med å markere oss. Men hadde prinsipprogrammet vært skrevet helt på nytt, så hadde ikke dagens formulering stått der, erkjenner Lysbakken.

Grasrotvarsel

Fra grasrota ble i god tid før landsmøtet slått alarm om den utdaterte passusen om statskirken. Ørsta SV har sendt inn forslag om å stryke alt om statskirken, med den enkle begrunnelsen: «Sidan statskirkeordninga alt er avskaffa».

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter